Zdravlje
18.06.2022. 18:35
R.E

Reč stručnjaka

Šta je važno da znate kada je u pitanju rak jajnika

Rak, kancer
Izvor: Shutterstock

Rak jajnika je najsmrtonosnjiji ginekološki rak. U svetu se godišnje registruje 300.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a u našoj zemlji svake godine od raka jajnika oboli oko 800 žena. Godišnje, ovaj rak odnese više od 450 života, što ga čini desetim najučestalijim rakom kod žena i petim po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

Onkolog sa Instituta za radiologiju i onkologiju, dr Marijana Milović Kovačević istiće važnost ranog otkrivanja bolesti, pravilne dijagnostike i optimalnog načina lečenja.

“Nažalost, ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70% slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti. Zato se ne sme propustiti nijedna mogućnost poboljšanja ishoda lečenja i preživljavanja kroz pravovremeno optimalno lečenje”, navodi ona, dok njen kolega, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo GAK "Višegradska", prof dr. Aleksandar Stefanović istiće podmuklost ove bolesti i nespecifične simptome zbog kojih se pacijentkinjama karcinom jajnika najčešće dijagnostikuje veoma kasno.

"Rano otkrivanje praktično ne postoji, ovaj karcinom se ili otkrije u ranoj fazi slučajno ili u tri četvrtine slučajeva u III, IV stadijumu kada je lečenje već veoma otežano i više od polovine obolelih ne preživi narednih pet godina“, navodi prof. dr Stefanović i ističe da Srbija ne zaostaje za svetom kada je u pitanju dostupnost savremenih načina lečenja.

Najsavremenije biološke lekove i target terapije ističe i načelnik Odeljenja ginekologije sa Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Aljoša Mandić, koji kaže da je važnost adekvatnog lečenja prepoznala i država.

"Država je putem RFZO-a najavila da će ženama u početnom stadijumu bolesti, po kriterijumima koje će određivati onkolozi, uskoro biti dostupni najsavremeniji biološki lekovi i target terapije, o budžetskom trošku. Sada će sve te pacijentkinje sa novodijagnostikovanim karcinomom jajnika u Srbiji moći da urade detekciju tzv. BRCA mutacija, na osnovu kojih ćemo moći da odredimo dalji tok lečenja i terapiju. Zahvaljujući takvoj vrsti terapije, u periodu gde ne možemo da dobijemo izlečenje, obezbeđujemo taj hronicitet, održavanja bolesti pod kontrolom“, objašnjava Mandić.

Iako ovu vrstu karcinoma najčešće nije moguće otkriti u ranom stadijumu, svi sagovornici se slažu da je važnost kontrolnih pregleda ogromna, te da žene treba redovno da obavljaju ginekološke preglede i da odmah reaguju na sve digestivne i ginekološke promene koje uoče u svom organizmu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dr Mima Fazlagić: "Moj poziv nije posao, to je strast“
Mima Fazlagić

Intervju

12.03.2022. 07:10

Dr Mima Fazlagić: "Moj poziv nije posao, to je strast“

Po pravilu, svakog 8. marta setimo se velikih žena - žena na koje se ugledamo, koje nas inspirišu, koje su posvećene svom poslu i sa strašću ga rade. Jedna od njih je svakako dr Amira Fazlagić, sa kojom smo razgovarali baš na Dan žena.
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve