Zdravlje
25.09.2022. 16:25
R.E

Promenite navike

Znaci da se ne krećete dovoljno

lenjost, ležanje, dosada, TV
Izvor: Shutterstock

Svakodnevno kretanje je od velike važnosti za zdravlje. Međutim, mnogi se zbog prirode posla koji rade, ili drugih razloga ne kreću dovoljno, a kao posledica toga javljaju se razne tegobe. Pročitajte koje su najčešće...

 

Smanjenim kretanjem usporava se i metabolizam, a često se javlja i konstipacija. Kada se ne krećemo i  ne pomeramo telo, creva se "ulenje", posebno kod starijih ljudi. Zato je važno kretati se i vežbati, kako bi digestivni trakt mogao na najbolji način da radi svoj posao.

Bolni, teško pokretljivi zglobovi ponekad mogu biti znak upalnih stanja poput artritisa ili autoimunih bolesti. Ali zglobovi se takođe mogu ukočiti ako ih ne koristite dovoljno.

Baš kao što bicepsi postaju slabiji kada ih ne koristite, mišići koji pomažu vašim plućima da dišete gube snagu ako ih ne vežbate redovno. Što manje vežbate, to vam je teže da dišete i često ste bez daha, čak i dok obavljate jednostavne svakodnevne obaveze.

Nedostatak pokreta ne šteti samo vašem fizičkom zdravlju. Takođe može povećati osećaj anksioznosti i depresije. Kardio treninzi kao što su hodanje, bicikl, plivanje ili trčanje povećaće i stabilizovati vaše raspoloženje, pa čak i povećati vaše samopouzdanje.

Ukoliko se osećate tromo i umorno većinu vremena, vežbanje vam može pomoći. Vežbanje pomaže u isporuci kiseonika i hranljivih materija u tkiva. Ako većinu vremena provodite sedeći, tkiva ne dobijaju količinu goriva koja im je potrebna da bi vas održali u pokretu. Takođe, vežbanje vam može pomoći da lakše zaspite noću i imate bolji kvalitet sna.

Redovno vežbanje uzrokuje da telo proizvodi više hemikalija koje se nazivaju faktori rasta. Povećavaju proizvodnju krvnih sudova u mozgu, a što više krvi ulazi u mozak, to bolje možete razmišljati, pamtiti i donositi odluke.

Provodeći većinu vremena sedeći, povećavate rizik od srčanih bolesti. Pre svega, visok krvni pritisak, koronarna bolest srca i srčani udar. Takođe, povećava se rizik od razvijanja dijabetesa, jer ukoliko ne vežbate, vašem telu je teže da na adekvatan način preradi glukozu u organizmu.

Istraživanja pokazuju da se umerenom aktivnošću možemo smanjiti šanse da se razbolimo, bilo od prehlade ili drugih virusa. Kada vežbanje pređe u naviku, imuni sistem postaje jači.

Ukoliko ste konstantno gladni i imate potrebu da nešto grickate, možda je zbog toga što se ne krećete dovoljno. Aerobne vežbe poput vožnje bajsa, plivanja, hodanja i trčanja zaista mogu smanjiti apetit jer menjaju nivo određenih "hormona gladi" u telu, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da se "rešite" negativnih misli
Depresija, mentalno zdravlje

Saveti stručnjaka

26.05.2024. 15:00

Kako da se "rešite" negativnih misli

Svi imamo misli koje s vremena na vreme “napadaju” naš mozak i kvare nam raspoloženje. Nekada to uzrokuje briga oko posla, društvenog života, porodice ili nečega sasvim drugog. Evo nekoliko saveta kako da se “rešite” negativnih misli.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve