Život
22.08.2021. 11:48
R.E./Dnevna doza pravopisa

Zanimljivo

Da li je OK to što ne znate šta znači OK?

ok
Izvor: Shutterstock

Koliko puta dnevno kažete: "OK"? A, da li ste se barem jednom zapitali - zašto baš tako kažemo kada želimo drugima da potvrdimo je da je nešto "u redu", da se sa nečim slažemo?

Ima čak desetak "teorija" o poreklu skraćenice O. K.

Sve one slažu se samo u jednom: nastala je u Americi, u Sjedinjenim Američkim državama.

U nastavku ćemo navesti četiri najzanimljivija.

Prvo od njih upućuje na stari indijanski izraz okeh, sa značenjem: "tako je", "to je tako". 

To je onda preneseno u američki englenski izgovor kao "oukej" (ou-kei), pa je prema tome načinjena skraćenica O.K., s istim značenjem kao u indijanskom. 

Drugo objašnjenje vezuje se uz ime jednog ranijeg železničkog službenika, Obedija Kelija, koji je navodno, uredan prijem poštanskih pošiljki, tačnije paketa, potvršivao inicijalima svog imena i prezimena O. K. (Ohadiah Kelly). Kasnije je to dobilo i opšte značenje: "u redu je".

Treće objašnjenje je vezano za određene istorijske događaje. 

Na predsedničkim izborima u sjedinjenim Američkim Državama 1840. demokratski kandidat Martin van Buren nazvan je "Čarobnjak od Kinderhuka" ("Wizard of kinderhook", a kasnije i "Stari Kinderhuk" ("Old Kinderhook"), po imenu njegovog rodnog sela u Hadson Veliju. 

Prema nadimku "Old Kinderhuk", grupa demokrata, pobornika Van Burenovog izbora za predsednika SAD, osnovala je Demokratski O. K. klub. Martinovi pobornici uveli su skraćenicu O. K. kao neku vrstu slogana, kojim su najbučniji propagandisti, uzvikujući: " Ou-Icei", razbijali mitinge protivničkih liberala. Kasnije je, navodno, izraz O.K.  prihvaćen kao sinonim za oznaku "allright" (u redu je). 

Na kraju, četvrto objašnjenje polazi od pretpostavke da  je skraćenica O. K. proizvod pravopisne greške, odnosno loeg spelinga (bad spelling). Navodno su neki uglednici bili nedovoljno pismeni, nisu poznavali engleski pravopis, pa su izraz "all correct" pisali onako kako se izgovara (ol korekt), dakle fonetski kao kod nas, ili, što bi se reklo - po Vuku.  

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

(Ne) bojte se petka 13.
patak 13.

"Baksuzni" dan

13.08.2021. 06:00

(Ne) bojte se petka 13.

Postoji nekoliko teorija zbog čega neki narodi petak 13. smatraju baksuznim danom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve