Život
03.05.2023. 07:05
Beta-AP

Evropska komisija kaže da

Ovo je plan Holandije za smanjenje emisije azota

ovce, krave
Izvor: Shutterstock

Holandska vlada planira da zagađivanje vazduha azotnim gasovima drastično smanji otkupljivanjem i gašenjem farmi stoke što bi koštalo 1,5 milijardu evra, za šta je dobila odobrenje Evropske komisije.

Plan smanjeja azotnih gasova, uglavnom na stočnim farmama u područjima ugrožene prirode, kojeg je odredila EU, izazvao je burne debate i široke proteste gnevnih farmera u Holandiji koja je veliki proizvođač i izvoznik poljoprivrednih proizvoda.

Holandski poljoprivredni izvoz je prošle godine vredeo 122,3 milijarde evra, kaže zavod te zemlje za statistiku.

Holandska vladajuća koalicija želi da smanji emisije zagađujućih materija, pretežno azot-oksida i amonijaka, za 50 odsto do 2030.

Zagađenje azotnim gasovima pogoršava klimatske promene i može štetiti biodiverzitetu, kaže Program UN za životnu sredinu.

Ključni deo holandske strategije uključuje kupovinu i obustavljanje rada farmi koje proizvode velike emisije azotnih gasova. Međutim, za to je bila potrebna potvrda Evropske komisije da otkup ne bi predstavljao državnu pomoć koja je zabranjena pravilima EU.

Margret Vestager, izvršna potpredsednica Evropske komisije, zadužena za politiku konkurencije, rekla je u saopštenju da će dve odobrene šeme otvoriti put za "dobrovoljno zatvaranje" farmi odgovornih za velike emisije azotnih gasova.

"Šeme će poboljšati uslove životne sredine u tim oblastima i promovisaće održiviju i ekološki prihvatljiviju proizvodnju u sektoru stočarstva, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije", rekla je ona.

Politička stranka koja se zalaže za poljoprivredu pobedila je na holandskim pokrajinskim izborima u martu, naglašavajući dubinu nezadovoljstva poljoprivrednika i drugih delovima društva, podstaknutog planovima za smanjenje emisije azotnih gasova. Holandska centralna vlada zadužila je pokrajinska tela da formulišu i sprovedu tačne predloge za smanjenje emisije azota.

Poljoprivrednici su prošle godine održali nekoliko velikih demonstracija, blokirajući autoputeve i skladišta supermarketa u znak protesta protiv reformi koje shvataju kao egzistencijalnu pretnju.

Demonstracije su se proširile i na susednu Belgiju, gde su stotine farmera prošlog meseca dovezle traktore u centar Brisela u znak protesta protiv planova za smanjenje zagađenja azotnim gasovima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Raste broj nepušača obolelih od raka pluća
Klimatske promene, zagađenje, toksični otpad

Zabrinjavajući podaci

23.04.2023. 22:30

Raste broj nepušača obolelih od raka pluća

Novi izveštaji o ocenjivanju kvaliteta vazduha širom Sjedinjenih Američkih Država otkrili su zabrinjavajuće stvari.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve