Život
30.03.2024. 02:35
R.E.

Ah, ta ljubav...

Istinita priča: "Posle dva razvoda znam ŠTA UNIŠTAVA BRAK"

Razvod
Izvor: Shutterstock

"Danas sam se razveo. Ponovo. Proces je bio iznenađujuće jednostavan. U maloj kancelariji sudija i ja, a moja bivša, koja živi u inostranstvu, bila je na Zoom-u. Sudija nam je oboma postavio nekoliko pitanja. Potpisao sam papir i 'bum!' – brak od 15 godina razveden je za samo 20 minuta!"

Ovako je započeo svoju priču na TikTok-u jedan sveže razvedeni muškarac koji je potom objasnio da je to njegov drugi razvod, a da je bio brz i jednostavan jer u tom braku nije bilo dece, niti zajedničke imovine.

"Oboje smo mislili da će naša ljubav trajati. Uživali smo zajedno u mnogo srećnih godina, izgrađujući potkrepljujuće dokaze koji su ukazivali na zauvek. A onda smo počeli da se rastajemo... Verbalno, kao i nekim gestovima, povređivali smo jedan drugoga... I to za mene nije bilo prvo takvo iskustvo“, priča sveže razvedeni muškarac i dalje objašnjava da se prvi put venčao kada je imao samo 19 godina.

"Sada u svojim kasnim tridesetim, tek nakon svog drugog razvoda, za koji nisam očekivao da će se desiti, imam mnogo toga da podelim sa drugima o tome šta čini brak naprednim, a šta ga ubija.“

NEKOMPATIBILNOST

"Oba moja razvoda su bila na osnovu nekompatibilnosti, što se često koristi naizmenično sa ’nepomirljivim razlikama’. To znači da je veza nepopravljivo prekinuta. Ili, u najmanju ruku, da nijedna strana u braku ne želi da to popravi.“

On objašnjava da se nekompatibilnost očitava u različitim stvarima, a najviše u planovima za zajedničku budućnost, za vaspitanje dece, raspodelu prihoda...

"To je bio slučaj u mom prvom braku. Znao sam da ćemo se suočiti sa velikim delom izazova sa našim nekompatibilnostima, ali sam mislio (pogrešno) da bismo mogli da ih prevaziđemo.“

Kada ste dovoljno dugo sa nekim, oboje rastete i menjate se. Razvijate nova interesovanja. Postajete stariji i mudriji. Sve te stvari - usponi i padovi, stres na poslu, traume, pa čak i dobre stvari - mogu promeniti osobu. Ili će možda jedan partner rasti i menjati se dok drugi ostaje potpuno isti. A onda to postaje problem.

Bez obzira na to da li ste znali za nekompatibilnosti pre braka, ili ako se suočavate sa velikim razlikama koje nikada niste videli - mnogi parovi se u nekom trenutku nađu na račvanju puta: ostati zajedno ili ne?

Možete li zajedno da se bavite nekompatibilnostima – osnovno je pitanje.

Možda ostanete u braku, srećno rešavajući svoje nesuglasice i lečeći rane koje su rezultat vaših nekompatibilnosti. Ili je možda razvod najbolje rešenje za oboje.

"Razvod ne razbija uvek vašu porodicu. U mom slučaju, na primer, razvod je pomogao da svi budemo srećniji“, kaže tiktoker.  

KOMPROMISI I KOMUNIKACIJA

U redu je praviti kompromise, ali samo ako i dalje ostajete srećni, savetuju stručnjaci za veze.  

"Kada sam počeo da da se menjam, moj partner nije. Diplomirao sam, našao bolji posao, dok moja supruga u tim segmentima ništa nije promenila i bila je veoma nezadovoljna. Počeo sam da primećujem kako ona krišom gleda rijaliti programe, veruje u teorije zavere. Hteo sam da razgovaramo o tome ali je ona ti izbegavala“, iskren je „samac“.

Psiholozi kažu da je brak ili veza en mogu da uspeju ako par nije spreman na komunikaciju i kompromise.

Ljubav nije dovoljna, neophodnno je poštovanje i to obostrano.

"Mislim da je najčešća stvar koja se dešava da ljudi misle da mogu da naprave kompromis, a onda na kraju postanu veoma nesrećni što su to uradili. Njihove namere su dobre. Oni istinski veruju da će to moći da promene kod sebe ali nekompatibilnosti se ne mogu uvek ispraviti.

Razumevanje da nijedna veza nije besmrtna znači razumeti da se morate pravilno brinuti o njoj i negovati je. Morate biti fleksibilni i raditi zajedno ako želite da ostanete u srećnom, zdravom braku. Čak i kada ostanemo u braku ili u porodičnom partnerstvu, mi smo i dalje pojedinci. Imamo individualne potrebe, želje i načine da prevaziđemo izazove.“

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve