Život
31.07.2023. 02:25
Dragan M. Milošević

Da li znate?

Prva žena inženjer u Nemačkoj bila je Srpkinja

nacrti, planovi, inženjer, inžinjer
Izvor: Shutterstock

Malo ljudi u Srbiji zna da je u Nemačkoj, velikoj državi sa bogatom naučnom i tehnološkom prošlošću, prva žena koja je postala inženjer, bila Srpkinja.

Dogodilo se to 18 jula 1913. godine kada je na prestižnom Univerzitetu u Darmštatu, Srpkinja Jovanka Bončić Katernić, diplomirala na arhitektonskom fakultetu i na taj način ušla u istoriju nemačkog obrazovanja i nauke.

Tek 100 godina nakon ovog istorijskog uspeha naše Jovanke, na Univerzitetu u Darmštatu, gradu koji se danas naziva gradom nauke, ustanovljena je godišnja nagrada koja se dodeljuje za najbolja dostignuća žena u oblasti materijala i geonauke.  

Nemačka nije zaboravila našu Jovanku, kojoj je pripala čast da ta značajna nagrada nosi njeno ime. Osim toga Nemci su i jednoj ulici u studentskom kampusu grada Darmštata dali ime po Srpkinji Jovanki.

Nažalost, Srbija je potpuno zaboravila na svoju reprezentativnu i veoma zaslužnu inženjerku.

Jovanka je rođena u Nišu, 5.jula 1887. godine. Studirala je veoma uspešno sedam semestara na Beogradskom Univerzitetu i uspešno odradila praksu na Srpskim državnim železnicama. Nakon toga, kao talentovani arhitekta, otišla je na završne studije na prestižni Univerzitet u Darmštatu.

Njeno diplomiranje bio je događaj dana u Nemačkoj, posebno za oblast obrazovanja i nauke. Mediji su objavljivali slike i intervjue prve žene inženjera, veličan je uspeh sjajne Srpkinje.

U Darmštatu je upoznala i svog supruga, ukrajinskog inženjera Andreja Katernića, sa kojim će po diplomiranju provesti period života radeći u Sankt Peterburgu i Kijevu, a 1922. godine doselili su se u Beograd gde ostaju do kraja života, radeći inženjerske poslove sa puno uspeha.

Jovanka je zadužila Srbe, Beograd i Srbiju mnogim poznatim građevinskim delima kao što su npr. zgrade Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta u Beogradu, zgrada Banskih dvora u Banja Luci, deo banjskog lečilišta u Banji Koviljači...

Vrsni arhitekta vodila je i Sektor građevine na Beogradskom univerzitetu u periodu 1830-1941. godine. Posle Drugog svetskog rata penzionisana je, a umrla je u Beogradu 1966. godine.

Ni u Beogradu ni u Srbiji nema obeležja posvećenog ovoj velikoj ličnosti, o kojoj se mnogo više zna i koja se više poštuje, van Srbije nego u njenoj domovini.

 

 

Tekst preuzet iz knjige "Heroine Srbije  - Vekovnik", Dragana M. Miloševića, koju možete naručiti putem imejl adrese: [email protected]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve