Život
06.12.2022. 07:05
R. E.

Korisni saveti

Kako da prepoznate i kupite SVEŽU ribu

riba
Izvor: Shutterstock

Post je uveliko počeo, a na većini trpeza u Srbiji riba je često glavno jelo.

Tim povodom smo obišli beogradske ribarnice i zatekli uglavnom nasmejane prodavce, koji kažu da im je ovo doba godine kada imaju najviše posla.

Prema rečima vlasnika jedne ribarnice u centru Beograda, najviše se prodaju šaran i pastrmka.

Riba je veoma zdrava namirnica, jer je bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, ali je i veoma lako kvarljiva. Zbog toga je važno da umete da prepoznate onu koja je sveža.

Pročitajte nekoliko saveta kako da prepoznate svežinu i kvalitet ribe.

Pre svega, važno je da ne kupujte ribu "na crno", "ispod tezge" iz neproverenih izvora. Reč je o ribi čiji kvalitet, niti mesto ulova, nisu provereni i konzumacija takve hrane može biti veoma štetna za ljudsko zdravlje.

Riba kupljena van za to zvanično određenih mesta ne samo što možda nije sveža, već se dešava i da nije bakteriološki ispravna, niti pravilno skladištena.

Drugi savet je – dobro pogledajte ribu koju želite da kupite. Ona koja nije sveža ima bledu boju zbog slabije pigmentacija krljušti, i nema sjaj.

Da je riba sveža pokazatelj i sluz koju često ima, ali koja mora biti nezamućena i providna.

Riba koja je nedavno ulovljena i koja nije bila u zamrzivaču, ima sjajne oči, jasno izražene i ispupčene u odnosu na njenu glavu.

Koža sveže ribe mora biti elastična – ako prilikom dodira na njoj ostane udubljenje od prstiju znači da nije sveža. Takođe, riba mora da miriše na svoje prirodno stanište – reku, jezero ili more, jer samo ona koja je bila zamrzavana nema miris.

I unutrašnji organi su pokazatelj da li ste odabrali dobru ribu ili ne - crveni bubrezi, kao i jača boja ostalih organa, ukazuju na to da je riba nedavno ulovljena i da je zdrava.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto je Sveti Nikola najmasovnija slava u Srbiji
slava, pogača, sveća

Srećna slava

19.12.2021. 10:22

Zašto je Sveti Nikola najmasovnija slava u Srbiji

Srpska pravoslavna crkva 19. decembra slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve