Život
24.11.2022. 04:20
R. E.

Briga o ljubimcima

Kako da sprečite najčešće zdravstvene probleme pasa i mačaka

pas i mačka
Izvor: Shutterstock

Ko ima kućnog ljubimca zna koliko je to velika ljubav i privrženost. Kada se pas ili mačka razbole činimo sve da im pomognemo ali oni, na žalost, ne mogu da nam kažu šta tačno nije u redu.

Zbog toga je važno da pažljivo pratite simptome koje ljubimci imaju, ali i da više vremena posvetite prevenciji.

Pročitajte koji su to najčešći zdravstveni problemi pasa i mačaka i kako da ih sprečite.

PROBLEMI SA VARENJEM

Baš kao i ljudi, životinje mogu imati probleme sa gastrointestinalnim traktom. Najbolji način da ovo sprečite je da im ne dajete hranu koju vi jedete, pogotovo ako su u pitanju slatkiši.

Držite se kupovnih granula, jer one sadrže sve što je potrebno vašem ljubimcu, uz povremeno dodavanje kuvanog mesa, sa kojeg ste odstranili masnoću.

Kada su u pitanju voće, povrće i mlečni proizvodi, konsultujte sa veterinarom, jer će on najbolje znati šta koje vrste pasa i mačaka smeju da jedu.

INFEKCIJE URINARNOG TRAKTA

Ukoliko primetite da vaš pas ili mačka piju previše vode i često mokre, najverovatnije je u pitanju urinarna infekcija.

Kako biste sprečili da se razbole, vodite računa da uvek imaju dovoljno vode u posudi, da bi se redovno hidrirali, a voda mora uvek biti čista i sveža.

Nemojte puštati ljubimca da leži na hladnoj ili mokroj podlozi, jer će ovo skoro sigurno dovesti do problema sa urinarnim traktom.

DIJABETES

Na žalost, od šećerne bolesti mogu da obole i kućni ljubimci, pogovoto u kasnijem životnom dobu. Dijabetes se češće javlja kod ženki pasa nego kod mužjaka, a sa mačkama je obrnuto - češće oboljevaju mužjaci.

Ovaj problem se rešava na sličan način kao i kod ljudi, redovnim injekcijama insulina. Kako biste sprečili da do problema uopšte dođe, vodite računa o ishrani vašeg ljubimca.

Podrazumeva se da mu nećete davati slatkiše, ali budite oprezni i kada je u pitanju slatko voće. Kupujte hranu za ljubimce od proverenih proizvođača i nemojte im davati ostatke hrane koju ste vi jeli, pogotovo ne ako je odstajala neko vreme.

Nemojte hraniti ljubimca lošim namirnicama, samo zato što vam je žao da nešto bacite.

ARTRITIS

Kako psi i mačke stare, tako su skloniji osteoartritisu, bolesti zglobova, a simptomi kod životinja su gubitak težine, loše raspoloženje, krutost pri kretanju i nezainteresovanost za šetnju.

Veterinar će u ovom slučaju prepisati lekove protiv bolova, a da biste sprečili da do ovoga dođe, pazite da se vaš ljubimac dovoljno kreće i ne dozvolite mu da se ugoji, jer će pritisak na zglobove biti veći.

KOŽNE INFEKCIJE

Alergije, vremenski uslovi i genetika mogu biti neki od razloga zašto psi i mačke mogu imati problema sa kožom.

Najbolji način da infekcije sprečite je da redovno kupate ljubimca, pravilno ga hranite i, ukoliko znate da ima neke alergije, redovnu mu dajete lekove koje je prepisao veterinar.

PROBLEMI SA ZUBIMA I DESNIMA

Parodontitis, zapaljenje desni, je veoma čest problem, koji ima više od 87 odsto pasa i 70 odsto mačaka starijih od tri godine.

Zapaljenje izazivaju bakterijska infekcija i zubni kamenac. Vlasnici često i ne primete da ljubimac ima ovaj problem, a neki od najčešćih simptoma parodontitisa su loš zadah, gubitak apetita, teškoće pri jelu...

Sprečite da do ovoga dođe tako što ćete redovno prati zube ljubimcu. Ni psi ni mačke ne vole kada im se ovo radi, zbog čega bi trebalo da počnete dok su još mali kako bi se postepeno navikli.

Ni u kom slučaju ne koristite pastu kojom vi perete zube, već u pet šopu kupite onu koja namenjena kućnim ljubimcima.

TROVANJE

Ukoliko imate psa ili mačku, verovatno znate koje stvari su toksične za ljubimce. Tu spadaju, između ostalog, čokolada, grožđe i pojedine vrste biljaka.

Ako vaš ljubimac voli da istražuje, dobro se informišite šta sve može da dovede do trovanja i vodite računa kuca ili maca ne dođu u dodir sa tim stvarima.

KRPELJI

Zbog toga što psi provode više vremena napolju, oni su u većoj opasnosti od krpelja nego mačke. Ujed krpelja može dovesti do anemije ili lajmske bolesti.

Ovo sprečite tako što ćete kupiti specijalne ampule koje u isto vreme deluju i protiv buva, a u prodavnici opreme za kućne ljubimce ća vam objasniti kako da ih koristite.

Takođe, nemojte puštati psa da se šete po dubokoj travi, posebno ne kada je sezona krpelja u jeku, tokom proleća i leta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da pronađete izgubljenog psa
pas

Saveti

15.01.2022. 20:00

Kako da pronađete izgubljenog psa

Ako vam se nekada desi da se vaš pas izgubi, poslušajte savet lovaca i kako oni rešavaju taj problem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
09.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve