Život
01.07.2021. 14:47
R.E.

Muzika u pokretu

Kako je jedna kutijica promenila slušanje muzike

vokmen
Izvor: Shutterstock

Kompanija Soni (Sony) je 1. jula 1979. godine na japansko tržište pustila prvi vokmen (Walkman), koji je omogućio da nosimo muziku sa sobom gde god da pođemo i postao jedan od najpopularnijih brendova ove kompanije.

U savremenom svetu je teško zamisliti vreme bez slušalica i muzike koja vam je dostupna bilo gde da se nalazite. Do trenutka kada se pojavio vokmen slušanje muzike bilo je socijalni događaj, u krugu porodice, prijatelja, u barovima ili klubovima. Novi uređaj pružio je slušaocima priliku da uživanje u muzici pretvore u svoj lični, intimni događaj, gde god se nalazili.

"Danas svi znaju kako 'zvuče' slušalice, ali u to vreme je tako nešto bilo nezamislivo“, Napisao je Sonijev dizajner Jasuo Kuroki u svojim memoarima iz 1990. godine.

Kompanija Soni je pod brendom "Vokmen" (Walkman) kasnije plasirala prenosivi CD plejer, takozvani diskmen, samo godinu dana nakon što se pojavio prvi kompaktni disk. Nakon toga, pojavio se i mp3 plejer, a danas muziku u pokretu najčešće slušamo zahvaljujući raznim aplikacijama za pametne telefone.

Međutim, vokmen je i dalje mnogima u srcu, bez obzira na to što se već dugo nalazi u “retro” kategoriji. Taj uređaj mnoge podseć na mladost, putovanja, more... sve situacije u kojima su mogli da slušaju muziku van svoje kuće. Neki su to radili čak i u školi, što je u ono vreme bilo nezamislivo, nekada i kažnjivo.

Ako niste među onima kod kojih vokmen budi nostalgiju, a možda i ne znate kako izgleda, pogledajte fotografije: 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Samo je ljubav potrebna
Momčilo Bajagić Bajaga

Intervju - Bajaga

22.06.2021. 09:10

Samo je ljubav potrebna

"Sve što sam postigao u muzici rezultat je moje ljubavi koju imam za muziku, volim da slušam, da komponujem, volim da sam na bini sa fanovima, volim da komponujem za film, pozorište, za TV..."
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
14°C
10.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve