Život
18.07.2023. 10:26
R.E

Saveti

Kako pomoći kućnim ljubimcima da preguraju ove vrućine

pas, kućni ljubimci, vrućina, hlađenje, ventilator
Izvor: Shutterstock

Po velikim vrućinama neprijatno je svima, kako ljudima, tako i njihovim ljubimcima. Važno je da ukoliko imate čupave ukućane, obratite pažnju na sledeće savete, kako bi i njima bilo lakše da preguraju ove rekordno visoke temperature.

Pre svega obezbedite puno hladne, čiste vode, kako bi vaši ljubimci bili hidrirani. Uvek napunite barem dve činije sa vodom, ukoliko se desi da se jedna od njih prevrne.

Takođe, tokom dana možete da im dodajete led u vodu kako bi ostala hladna.

Ako je vaš ljubimac u dvorištu, ili se sa njim nalazite negde napolju, postarajte se da ima dovoljno hlada u koji može da se povuče. Takođe, pobrinite se da vaš ljubimac ima pristup dobro provetrenom prostoru.

Ukoliko imate psa i dvorište, plitak dečiji bazen je odlična ideja. Na taj način pas ima mesto gde može da se rashladi kad želi, a vodu možete menjati svakog dana kako bi ostala relativno čista i sveža.

Najbolje je ostaviti kućne ljubimce kod kuće tokom toplotnih talasa, jer će im biti mnogo udobnije u hladnom domu nego u vrelom automobilu.

Ako morate da povedete kućne ljubimce sa sobom u vožnju, ne ostavljajte ih same u parkiranom vozilu. Čak i sa otvorenim prozorima, parkirani automobil može brzo da postane nepodnošljivo vrelo mesto.

Kućni ljubimci mogu dobiti toplotni udar, oštećenje mozga ili umreti za samo 4 do 6 minuta u takvim uslovima. Nikada, ni pod kojim okolnostima, ne ostavljajte kućne ljubimce bez nadzora u automobilu — čak ni po blagom danu kada je automobil u senci, a prozori su spušteni.

Ako vi i vaš ljubimac morate da putujete, ponesite dodatni termos napunjen svežom, hladnom vodom, samo za njih. Uključite klima uređaj i, ako je moguće, koristite zatamnjivače za prozore (kao one koji se koriste za bebe i malu decu) na zadnjim staklima.

Napunite praznu posudu ili flašu za piće vodom, zamrznite je i stavite u krevet vašeg ljubimca, kako biste im pomogli da ostanu rashlađeni. Alternativno, stavite mokre peškire u zamrzivač na nekoliko sati, pa ih i stavite u krevet vašeg ljubimca.

Ukoliko ste u mogućnosti, ostavite upaljen klima uređaj ili ventilator ukoliko ostavljate ljubimca u kući.

Ako znate da će biti vruć dan i da ćete biti na poslu, spustite roletne u jednoj ili dve sobe kako biste sprečili sunce da pregreje prostor. Ovo će omogućiti da sobe ostanu hladnije.

Životinje takođe mogu da izgore na suncu. Ukoliko imate ljubimce bez dlake (pse ili mačke) ili ljubimce svetle dlake, pobrinite se da im stavite prigodnu SPF kremu na izložene delove (vrhove ušiju i nos), ukoliko znate da ćete sa njima provesti duži period napolju.

Životinje sa dugom dlakom mogu se ošišati kako bi im se povećala udobnost po vrućem vremenu.

Budite svesni znakova toplotnog udara kod životinja, jer vas mogu na vreme upozoriti o potencijalno smrtonosnom stanju. Znaci uključuju brzo dahtanje, letargiju, slinjenje, slabost, drhtanje mišića ili padanje u nesvest.

Kućne ljubimce koji ispoljavaju ove znake je potrebno preneti u hladan i senovit prostor, navlažiti ih hladnom (ali ne ledenom) vodom i hladiti lepezom ili ventilatorom.

Ako je životinja svesna, ponudite joj hladnu (ne ledenu) vodu za piće. Međutim, ne dozvolite im da progutaju proguta prevelike količine. Odmah kontaktirajte najbližeg veterinara, ali nemojte prevoziti životinje u vrelim automobilima, piše Animal Wellfare Victoria.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako odabrati psa za svoju porodicu
pas, porodica

Saveti

18.07.2022. 15:10

Kako odabrati psa za svoju porodicu

Većina bi se složila sa izjavom da pas poseduje sve odlike čoveka, ali nijednu njegovu manu - on je neretko i najmlađi član porodice, vaš verni saputnik, pa čak i lojalan čuvar vaših mališana.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve