Život
18.07.2023. 04:05
Tanjug

Saveti

Kako zaštiti životinje od toplotnog udara

mačka
Izvor: Shutterstock

Toplotni talas koji je pogodio Srbiju smeta kako ljudima i životinjama. Visoke temperature mogu ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje.

Sve vrste životinja mogu dobiti toplotni udar, a kako kaže veterinarka Klara Ćurčin, i simptomi koje imaju su isti.

"Obično počinje s dahtanjem, s početkom mirovanja jer životinja pokušava da se na neki način istinktivno ohladi", rekla je Ćurčinova za Tanjug.

Dodaje da ako životinja sama uspe da se ohladi, organizam se vraća u normalu, ali mogu ostati posledice koje vlasnik i ne vidi.

"Zato je apsolutno preporuka da se životinja - pas, mačka, konj, koja god vrsta, odvede kod veterinara", ističe Klara Ćurčin.

Da ne bi došlo do neželjenih posledica, životinje treba zaštiti od posledica vrućina, kako se štite i ljudi.

Doktorka Churčin kaže da ono što prija vlasniku, to prija i njegovom kućnom ljubimcu, nebitno da li je u pitanju pas, mačka, hrčak...

"Ne treba preterano ohladiti prostoriju, ne treba direktno iz prehladne prostorije izaći na 40 stepeni", navodi doktorka.

Dodaje da ako se preporučuje ljudima da nema ekstremnih aktivnosti između 10.00 pre podne i 17.00 po podne, onda to važi i za životinje.

"Kretanje je neophodno, ali nije obavezno onoliko koliko se radilo i kada je 20 stepeni napolju", dodaje doktorka Churčin.

Prema njenim rečima, veterinari obično preporučuju da se životinjama za desetak odsto smanji regularan obrok zbog smanjenog kretanja i da se ne izlažu ektremnih treninzima

"To znači da ne treba da sednete na klupu u hladu, a vašem kučetu bacate lopticu da se istrči", kazala je Klara Ćurčin.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li podržavate da se zabrani uzgoj životinja zbog krzna?
krzno, bunda, moda, odeća

Da vas čujemo...

27.06.2023. 17:35

Da li podržavate da se zabrani uzgoj životinja zbog krzna?

Nemačka, zajedno sa Austrijom i Holandijom, želi zabranu uzgajanja životinja zbog krzna u Evropskoj uniji, praksu koju ministar poljoprivrede Džem Ozdemir opisuje kao "užasnu."
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve