Život
01.11.2022. 17:10
R. E.

Prvi put u istoriji

Kina prestigla Ameriku na listi najboljih univerziteta

studenti u Kini
Izvor: Shutterstock / B.Zhou

Među dve hiljade fakulteta iz više od 90 zemalja uključenih u istraživanje organizacije "U.S. News & World Report“, na listi se nalazi 338 kineskih univerziteta, u poređenju sa 280 američkih. Ovo je prvi put da je Kina nadmašila SAD u ovom polju.

Rezultati su objavljeni u "Rang-listi najboljih svetskih univerziteta“, a prema podacima liste, iza Kine i Amerike slede Japan sa 105 univerziteta, Velika Britanija sa 92 i Indija sa 81.

Ocene se zasnivaju na brojnim parametrima, uključujući reputaciju u istraživanju, objavljivanju, konferencijama i citiranosti radova. Rezultati učenika i pojedinačni programi nisu uključeni.

Iako je Kina pretekla SAD sa 58 više kandidata na listi, većina američkih univerziteta nalazi se u gornjoj polovini rangiranja, uključujući 8 od prvih 10, navodi se u izveštaju.

Izveštaj je dodao četiri nova predmeta u svoja 43 parametra za ocenjivanje: veštačku inteligenciju; obrazovanje i obrazovne studije; meteorologiju i atmosferske nauke; i vodene resurse. "Trenutno su to vruće teme i za njih postoji veliko interesovanje na različitim nivoima“, rekao je Robert Mors, glavni strateg za obradu podataka "U.S. News & World Report“-a.

Veštačka inteligencija jedno je od retkih područja koje i SAD i Kina smatraju strateškim nacionalnim prioritetima. Bajdenova administracija potpisala je zakon o nacionalnoj inicijativi za veštačku inteligenciju 2020. godine, koji nastoji da ojača američko vođstvo na ovom terenu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Upisati fakultet odmah ili pauzirati godinu dana - šta je bolje?
studenti, druženje

Dilema

30.06.2022. 18:25

Upisati fakultet odmah ili pauzirati godinu dana - šta je bolje?

Poslednje školsko zvono i žurka u dvorištu škole posle završene četvrta godine, mnogima je jedno od omiljenih sećanja iz mladosti. Nakon toga sledi trka za upis na fakultet ili višu stručnu školu, a mladima je često teško da se orijentišu i izaberu pravac za dalji put u svet odraslih. Studirati ili ne? Pratiti svoje želje ili preporuke roditelja i okruženja? I jedno od sve češćih pitanja: pauzirati godinu ili odmah upisati fakultet?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve