Život
27.03.2023. 02:05
Beta-AP

(Ni)su pomerili kazaljke

Koliko je sati u Libanu? Ne znaju ni stanovnici

1
Izvor: Shutterstock

Libanska vlada je odložila početak letnjeg računanja vremena na mesec dana dok se ne završi muslimanski post Ramazan, što je dovelo do masovne konfuzije u zemlji.

Neke institucije prešle su na letnje računanje vremena dok druge nisu, pa su se mnogi Libanci ne snalaze sa radnim i školskim rasporedom u različitim vremenskim zonama. 

Ova mala mediteranska zemlja obično pomera satove za sat unapred u poslednjoj nedelji u martu, kao i većina evropskih zemalja.

Međutim, u četvrtak je libanska vlada objavila odluku privremenog premijera Nadžiba Mikatija da pomera početak letnjeg računanja vremena na 21. april.

Mikatija nije naveo razlog zbog koga je doneo tu odluku ali je u javnost procureo snimak sa sastanka premijea i predsednika parlamenta Nabiha Berija.

Na video snimku čuje se razgovoro u kome Beri traži od Mikatija da odloži prelazak na letnje računanja vremena kako bi muslimanima omogućilo da prekinu ramazanski post sat ranije.

Nakon što je najavljeno da će prelazak na letnje računanje vremena biti odložen libanska državna avio-kompanija Midl Ist Ajralns (Middle East Airlines) saopštila je da će vreme polaska svih letova koji treba da polete sa aerodroma u Bejrutu između nedelje i 21. aprila biti zakazane unapred za sat vremena.

Dve mobilne telefonske mreže u države korisnike su obavestile SMS porukama da promene podešavanja svojih satova na ručno umesto na automatsko kako u ponoć ne bi došlo do automatske promene vremena na njihovim telefonima.

Dok su javne institucije, u teoriji, obavezane odlukom vlade, mnoge privatne institucije, među kojima su TV stanice, škole i preduzeća, najavile su da će ignorisati odluku i preći na letnje računanje vremena danas kao što je ranije planirano.

Zbog raskola u državi zbijaju su šale o postojanju "muslimanskog vremena" i "hrišćanskog vremena" a kada korisnici različiti internet pretraživača pitaju koliko je sati dobijaju različite podatke. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U nedelju pomeramo sat: Da li je vreme da ova praksa ode u istoriju? (ANKETA)
Pomeranje sata

Evo šta misle Evropljani

24.03.2023. 21:15

U nedelju pomeramo sat: Da li je vreme da ova praksa ode u istoriju? (ANKETA)

Osnovna ideja iza uvođenja letnjeg računanja vremena, koje ove godine počinje u nedelju, 26. marta, jeste ušteda energije, ali u praksi ta zamisao nije u potpunosti ispunila očekivanja pa se u Evropi sve više vodi rasprava da li i dalje treba svake godine dva puta podešavati satove.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
25°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve