Život
12.01.2022. 17:05
R. E.

Dve države dele 1. mesto

Najvredniji pasoši u 2022. godini: Evo na kom mestu je Srbija

pasoš, vize
Izvor: Shutterstock

Londonska firma "Henley & Partners“ redovno nadgleda i objavljuje koji pasoši su najbolji za putovanja. Njihov indeks pasoša je zasnovan na podacima Međunarodnog udruženja za vazdušni transport (IATA).

Prema najsvežijoj analizi, na vrhu lestvice su Japan i Singapur, čiji državljani mogu da putuju bez vize na 192 destinacije.

Drugo mesto dele pasoši Nemačke i Južne Koreje (190 destinacija), a zatim slede Finska, Italija, Luksemburg i Španija (189 destinacija), prenosi CNN.

U izveštaju se takođe navodi da su sve veća ograničenja za putovanja, uvedena tokom pandemije, rezultirala najvećim globalnim jazom u slobodi putovanja od kada postoji ovaj indeks.

Najlošije se kotiraju pasoši Pakistana (31 destinacija), Sirije (29 destinacija) i Iraka (28 destinacija), dok je na samom dnu liste pasoš Avganistana, čiji državljani, bez vize mogu da putuju u samo 26 zemalja.

Od ukupno 111 država obuhvaćenih ovom analizom, Srbija se nalazi na 39. mestu i sa našim pasošem možete bez vize putovati u 135 zemalja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako se ETIAS dozvola razlikuje od vize
ETIAS dozvola

U čemu je razlika?

31.10.2021. 07:05

Kako se ETIAS dozvola razlikuje od vize

Već od 2022. godine, ukoliko budete želeli da putujete u zemlje Šengena, vrlo je verovatno da ćete, osim običnog pasoša i "kovid pasoša“, morati da imate i ETIAS dozvolu, koja je svojevrsna viza, koliko god se u Briselu upirali da dokažu da to nije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
30.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve