Život
09.06.2023. 02:00
R. E.

Srećan rođendan!

Nikad ne nosi pantalone, bio je domaćin Oskara... Da li znate ko je to?

Oskar
Izvor: Shutterstock

Paju Patka, jednog od najpoznatijih crtanih junaka, svet je prvi put ugledao 9. juna 1934, u crtanom filmu "Mala mudra koka".

Međutim, u mašti Volta Diznija "rodio" se malo ranije, 1931. godine, kada je prvi put pomenut u knjizi priča.

Jedan od glavnih razloga zašto je Dizni izmislio novog junaka je taj što je popularnost Mikija Mausa opadala i čuveni animator je želeo da kreira lik koji će, po temperamentu, biti različit od Mikija.

Tako je svetlost dana ugledao patak u plavoj mornarskoj košulji sa leptir-mašnom, ali bez pantalona.

Nakon dobre reakcije publike, postao je stalni član družine Diznijevih junaka, kojoj pripadaju još Miki, Mini, Šilja, Hromi Daba...

Popularnost temperamentnog patka je godinama samo rasla, a 1958. je imao čast da bude jedan od domaćina dodele "Oskara". Međutim, ovo nije jedina veza Paje Patka sa "Oskarima". Film "Firerovo lice", u kojem je Paja glavni lik, je 1943. godine je osvojio prestižnu nagradu za najbolji kratki animirani film.

"Firerovo lice" je jedan od nekoliko crtaća, snimljenih tokom Drugog svetskog rata u kojima se ismevaju Hitler i nacistička Nemačka, a veliča američka vojska. Paja Patak u ovom animiranim filmu ima užasnu noćnu moru da je zaposlen u nemačkoj fabrici koja proizvodi bombe.

Posle rata, Pajina popularnost je nastavila da raste i dobijao je sve više "uloga". Ubrzo je postao zvezda kompanije "Dizni" i favorit publike, a o tome koliko je voljen najbolje govori činjenica da je 9. jun u Sjedinjenim američkim državama proglašen za Nacionalni dan Paje Patka.

Zvezdu na holivudskom "Bulevaru slavnih" je dobio 2004. godine i tako se pridružio animiranim likovima kao što su Miki Maus, Vini Pu i Žabac Kermit.

Paja Patak
Izvor: Shutterstock

Donald Duck, kako glasi njegovo izvorno ime, u Srbiji se prvi put pojavio u stripu 1951. godine, kada je i dobio svoju srpsku verziju imena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ima 105 godina ali je i dalje najjači! Srećan rođendan, mornaru!
torta

Popaj

17.01.2024. 04:00

Ima 105 godina ali je i dalje najjači! Srećan rođendan, mornaru!

Mornar Popaj prvi put se u crtanom stripu pojavio na 17. januara 1929. godine, ali je zapravo "rođen" 1919. kada ga je Elzi Krisler Sigar nacrtao za reklamne potrebe jedne fabrike spanaća.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve