Život
20.08.2021. 21:05
R.E.

Velika Britanija

Odobren novi lek za lečenje kovid-19

lekovi-pilule-tablete.jpg

Britanski zdravstveni regulator odobrio je koktel antitela koji su razvile kompanije “Regeneron“ i “Rošeto“ za sprečavanje i lečenje kovid-19, saopštilo je dana to regulatorno telo.

Britanska Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) saopštila je da bi lek pod nazivom “ronapreve“ mogao pomoći u sprečavanju infekcije, u otklanjanju simptoma teške infekcije kovidom-19 i umanjenju verovatnoće hospitalizacije, prenosi agencija Rojters.

"Ovaj tretman će biti značajan dodatak našoj borbi protiv kovida-19", izjavio je britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid.

Lek “ronapreve“ se može uzimati u vidu injekcije ili infuzijom, a pripada klasi lekova koji se zovu monoklonska antitela koja oponašaju prirodna antitela koja telo proizvodi za borbu protiv infekcija.

Iz MHRA, međutim, navode da nije predivđeno da se lek koristi kao zamena za vakcinaciju.

Japan je prošlog meseca postao prva zemlja koja je odobrila “ronapreve“ za lečenje blagih do umerenih infekcija kovida-19.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

AstraZenekina kombinacija antitela za 77 odsto smanjuje rizik od simptomatskog koronavirusa
Vakcinacija

Treća faza ispitivanja

20.08.2021. 14:19

AstraZenekina kombinacija antitela za 77 odsto smanjuje rizik od simptomatskog koronavirusa

Kombinacija antitela po nazivom AZD7442 koju je razvila AstraZeneca postigla je značajno smanjenje učestalosti simptomatskog COVID-19, pokazala je treća faza ispitivanja. Istraživanje je pokazalo da je za 77% smanjen rizik od razvoja simptomatskog COVID-19.
Close
Vremenska prognoza
light rain
26°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve