Život
22.06.2022. 19:10
Beta

Poruka optimizma

Ona pešači 22.000 km. Šta biste vi uradili da ostvarite svoje snove?

Šetnja, šetanje
Izvor: Shutterstock

Italijanka Vijena Kamarota (72) koja je pre nekoliko meseci krenula peške iz Venecije do Pekinga, boravila je u sredu u Nišu.

Kamarota, aktivna planinarka, član Gorske slube spašavanja i šampionka u kajaku, često pešači kako bi prikupila humanitarnu pomoć, a na najnoviji put dug 22.000 kilometara krenula je kako bi poslala poruku "optimizma" svim ženama, posebno onim njenih godina.

"Moja poruka ženama je da ukoliko zaista nešto odluče, mogu da ostvare sve svoje snove i sve svoje želje", rekla je Kamarota na prijemu u niškoj Gradskoj kući.
 

Ona je kazala da su je na ovom putovanju, koje će trajati sve do 2025. godine, proglasili ambasadorom mira, istorije i kulture.

"Želim da podsetim na Marka Pola i put svile. Takođe želim da podsetim na puteve koje su gradili stari Rimljani. Možemo mnogo toga da naučimo ukoliko obraćamo pažnju na događaje koji su prethodili onome što se dešava danas", izjavila je Kamarota.

Kako je kazala, njeno do sada najduže putovanje trajalo je pet meseci i bilo je od Češke do Sicilije, ali je pešačila i Izraelom, Palestinom, Nepalom, Tibetom, Madagaskarom, Patagonijom i Amazonijom.

Da bi stigla od Venecije do Srbije, dodala je, prepešačila je Sloveniju i Hrvatsku, a putovanje do Kine nastaviće preko Bugarske, Turske, Azerbejdžana, Gruzije, Irana, nekoliko bivših sovjetskih republika i Mongolije.

Maratonac u 78. godini

Pirotski Forest Gamp

Maraton, 24. 7. 2021.

Pirotski Forest Gamp

28.07.2021. 20:10

Maratonac u 78. godini

"Na početku sam prelazila 30 kilometara dnevno, ali sada sbog vrućina nešto manje, 20 do 25 kilometara. Kroz Srbiju me prati Rotari klub, koji brine i o mom smeštaju. U Srbiji su ljudi izuzetno ljubazni, mada su malo bili zatvoreniji od Šida do Sremske Mitrovice. Od Beograda nadalje sam se osećala kao kod kuće. Hrana u Srbiji je fantastična", izjavila je Kamarota.

Ona je dodala da na ostatku putovanja ne očekuje poteškoće, jedino je zbog, političkih prilika u Kirgistanu potražila pomoć italijanske ambasade.

Kamarota je rekla i da su njena i deca i unuci bili najpre protiv njene odluke da pešači na tako dugom putu do Pekinga, ali su je potom podržali.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Saveti stručnjaka: Kako produžiti životni vek
Trčanje

Samo malo volje

05.02.2022. 20:05

Saveti stručnjaka: Kako produžiti životni vek

Mnogima je teško da uklope treniranje u svoj dnevni raspored, jer se do sada podrazumevalo da nam treba barem sat vremena kako bi fizička aktivnosr imala pravi efekat. Međutim, istraživanja koja su sproveli američki stručnjaci dokazuju suprotno.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve