Život
02.05.2021. 11:00
R. E.

Put do zvezda

Prvi turista u svemiru

Svemir
Izvor: Shutterstock

Kompanija MirCorp leta 2000. godine prvi put u istoriji želela je da pošalje čoveka u svemir u okviru privatnog turističkog angažmana.

Dva američka preduzetnika Volter Anderson i Rik Tamlinson su osnivači ove kompanije.

Njihova ideja bila je da po ugledu na avio-kompanje ponude ruskoj strani da za njih ugovaraju turističke ture do svemirske stanice Mir i nazad. Ideja je prihvaćena i trebala je da je sprovede ruska vojno-svemirska firma Energija koja je obezbedila vozilo i kontrolu bezbednosti putnika. Tada je odabran i prvi svemirski turista multimilioner Denis Tito. Ovo je predstavljalo samo početak za ovu kompaniju. Želja im je bila da nakon Titovog leta pametno iskoriste ukazanu medijsku pažnju i pokrenu jedan vid rijaliti programa čiji bi pobednik bio običan čovek kojem bi ovakav turistički aranžman bio organizovan i plaćen.

Sticajem političkih okolnosti koje su dovele do penzionisanja Mira, kao i hapšenje Andersona zbog pronevere novca, plan je propao kao i kompanija. Ostaje pod znakom pitanja da li bi se stvorila kritična masa zainteresovana za svemirski turizam, da je firma preživela.

Svemirske stanice
Izvor: Shutterstock

Tito međutim nije odustao od svoje namere da poseti svemir i uz pomoć organizacije ruske firme Energija krenuo je na svoj jedinstven turistički put 28. aprila 2001. godine. Umesto penzionisane stanice Mir posetio je njenu naslednicu, Međunarodnu svemirsku stanicu na kojoj je proveo sedam dana i za to platio 20 miliona dolara. Firma "Svemirske avanture" poslala je još šest bogatih turista u svemir, zatim je njen rad omela odluka ruske vlade da od 2010. godine zaustavi turističke posete Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Pored ovog zastoja u svemirskom turizmu, brojne korporacije se danas utrkuju koja će smisliti bolji poslovni model za nastavak sličnih poslova u okviru nove svemirske ekonomije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusija spremna da napusti svemirsku stanicu i napravi svoju
Svemirske stanice

Čeka se odobrenje Putina

22.04.2021. 10:31

Rusija spremna da napusti svemirsku stanicu i napravi svoju

Rusija je spremna da napravi sopstvenu svemirsku stanicu i lansira je u orbitu do 2030. godine ukoliko predsednik Vladimir Putin da zeleno svetlo, kaže prvi čovek „Roskosmosa“ Dmitri Rogozin.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve