Život
13.10.2021. 07:05
R.E.

Istraživanje

Sputnjik efikasan 82 odsto protiv deltae i ostalih sojeva

Korona, istraživanje, naučnik, vakcina
Izvor: Michele Ursi / Shutterstock

Ruska antikovid vakcina Sputnjik V efikasna je do 82 odsto protiv raznih sojeva korona virusa, uključujući i deltu, izjavio je Andrea Antinori, direktor kliničkog israživanja pri Nacionalnom institutu za infektivne bolesti koji je napravio studiju o Sputnjiku V.

"Sputnjikova efikasnost protiv sojeva korone je 82 odsto, što u poređenju sa 88 odsto Fajzerove vakcine nije znatno manje. Ruska vakcina je vrlo efikasna, bar protiv delta soja, što je dokazano u laboratoriji", rekao je Antinori za RAI 3.

Prema njegovim rečima, Institut se zainteresovao za rusku vakcinu nakon objave o efikasnosti Sputnjika u naučnom žurnalu "Lanset".

"Generalno, ima efikasnost od 91 odsto, što je znatno veći procenat od ostalih vakcina baziranih na adenovirusu, počev od AstraZeneke i DŽonson i DŽonson", dodao je Antinori, prenosi TASS.

Putin Erdoganu: Treba da primiš Sputnjik, vidi mene...

U aprilu, italijanski Institut potpisao je trogodišnji memorandum o saradnji sa ruskim Gamaleja istražnim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju, koji je razvio vakcinu Sputnjik.

Cilj zajedničkog istraživanja je da se istraži efikasnost ruske vakcine protiv raznih sojeva korone, a italijanski Institut ima uzorke od više od 100 sojeva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hoće li SZO konačno odobriti Sputnjik vakcinu?
vakcine

Blizu odluke

08.10.2021. 15:30

Hoće li SZO konačno odobriti Sputnjik vakcinu?

Portparolka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Fadela Šaib rekla je da je SZO blizu odluke o odobravanju ruske antikovid vakcine Sputnjik, ali nije precizirala kada bi vakcina mogla da počne da se koristi u hitnim slučajevima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve