Život
08.01.2022. 10:05
R.E.

Običaji

Šta sa badnjakom kada prođe Božić

Badnjak
Izvor: Shutterstock

Božić je najradosniji hrišćanski praznik, a tradicija obeležavanja puna je lepih običaja kojih se mnogi pridržavaju. Jedan od najlepših običaja koji se i dalje neguje vezan je za badnjak.

Iako danas može da se kupi gotovo na svakom ćošku, mnogi i dalje poštuju tradiciju i odlaze u šumu da iseku svoj badnjak. Ovaj veseli običaj obavljaju muškarci.

Na Badnji dan se ustaje radno, pre svitanja i odlazi se u šumu u društvu. Domaćini sa sobom ponesu i malo rakije kojom nazdrave kada iseku Badnjak. 

Badnjak potom stoji pred ulaznim vratima da bi se na Badnje veče uneo u kuću. Na Božićno jutro njegovom grančicom položajnik džara vatru.

Međutim, kada Božić prođe, često smo svedoci tužnih slika - badnjaci leže bačeni po ulicama, kraj kontejnera i kanti za đubre. Kako bi se izbegli ovi tužni prizori važno je da znamo šta treba da uradimo sa badnjakom nakon što prođe treći dan Božića.

Badnjak treba zapaliti jer se veruje da ta vatra donosi plodnost i pomaže svim ukućanima, ali je ne treba raspirivati duvanjem, već pustiti da sama plamti.

Takođe, trebalo bi sačuvati malo pepela od badnjaka koji se sagoreo i čuvati u posebnom mestu u kući.

Nećete pogrešiti ni ukoliko badnjak ostavite negde u prirodi, ali ne na betonu već tako što ćete ga zadenuti za neko drvo. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve