Život
24.01.2022. 09:45
R. E.

Šifrovano pismo

Stenografija - zanimljiva veština koju smo zaboravili

Stenografija
Izvor: Shutterstock

Stenografija je veština brzog pisanja u posebnim simbolima, koja je nekada bila obavezan predmet u pravno-birotehničkim i ekonomskim školama, a danas je praktično izumrla.

Osim stenografa koji su obavezni na sednicama Narodne skupštine Srbije, retko ko zna ovu neobičnu veštinu.

Anđelka Roksandrić Kablar je lektorka i stenografkinja koji radi na Radio-televiziji Srbije. Stenografiju je naučila u srednjoj školi i zaljubila se u ovaj zanat. Sada priprema kurs za sve koji znaju da je u pitanju zanimljiva i korisna veština.

"Kada je trebalo da upišem srednju školu, drugarica mi je savetovala da nikako ne upisujem smer birotehničar u Pravno-birotehničkoj školi, jer se tu uči stenografija, to je mnogo teško i ne treba nam u životu. Ja sam se oduševila jer sam oduvek želela da znam nešto što niko ne zna, nešto tajno!", kaže Anđelka u emisiji "Kojekude sa Marom".

Cilj stenografije je da pišemo brzinom govora, tj. da stignemo da zapišemo sve što neko izgovori. "Normalan" čovek obično piše pet puta sporije nego što govori, to znači da će od 100 izgovorenih reči uspeti da zapiše samo 20. Stenograf zapisuje i do 120 reči za samo jedan minut!

"Moja ideja je da pokažem da je stengorafija korisna za razvijanje mozga, mišljenja, razmišljanja, a da ne govorimo o tome koliko je pisanje, samo pisanje rukom, što, nažalost, deca danas izbegavaju, veoma korisno za razvoj mozga. Prva stvar koja se uči iz stenografije je kao i u prvom razredu osnovne škole, u svesci na široke i uske praznine, da se razlikuje tanka i debela linija. Tu odmah učite i razliku u značenju, jer kad napišete debelo T, to znači ta, a kad napišeš tanko T, to znači te, koje povezuješ sa sledećim slogom", objasnila je voditeljki Mariji Atanasković.

Anđelka je ovu svoju veštinu koristila za pisanje puškica na fakultetu, ali i beležaka, jer je bilo mnogo predmeta za koje nije postojao udžbenik, a profesore nije zanimalo da li studenti stižu da zapišu sve na predavanjima. Celu priču sa njom pogledajte u novoj epizodi emisije "Kojekude sa Marom".

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve što ste želeli da znate o "Nečistoj krvi" (VIDEO)
Nečista krv

Kojekude sa Marom

11.01.2022. 09:44

Sve što ste želeli da znate o "Nečistoj krvi" (VIDEO)

Serija Nečista krv uzburkala je strasti srpske publike. Gledaoci zameraju odusustvo pravog vranjanskog naglaska, previše erotskih scena i povremeno sporu radnju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve