Život
14.05.2022. 23:20
R.E.

Beogradski maraton

Trčiš i recikliraš?! Ovako...

GIZ Miodrag mitja Bogdanovic DCS 4427 (1)
Izvor: promo

Ove godine će svi učesnici i posetioci BG Maratona imati priliku da recikliraju limenke na pametnoj presi koja će biti postavljena na Trgu Nikole Pašića. Kampanja za pametnu reciklažu limenki realizuje se u saradnji sa organizatorima Beogradskog maratona.

Cilj kampanje je da se kroz promociju reciklaže, zdravog načina života, sporta i rekreacije podigne svest učesnika maratona i šire javnosti o problemima zaštite životne sredine i potrebi za unapređenjem upravljanja ambalažnim otpadom.

Prisutni građani i učesnici maratona imaće priliku da se na licu mesta upoznaju sa lokacijama, načinom funkcionisanja pametne prese za reciklažu aluminijumskih limenki, sistemom registracije korisnika putem aplikacije Solagro.app, popustima koji se ostvaruju u Idea, Roda i Mercator prodavnicama, kao i brojnim nagradama za najvrednije "reciklere“. 

Jelena Kiš Petljanski iz kompanije "Ball Pakovanja Evropa“ ovim povodom ističe da je pored građana, velika odgovornost na privredi koja treba da prednjači u promovisanju cirkularne ekonomije i smanjenju emisije ugljen-dioksida putem reciklaže.

Ova kompanija želi da pokaže svoju društvenu odgovornost i bude primer dobre prakse ostalim kompanijama u Srbiji i regionu.  

Kompanija Mercator-S je omogućila da se, kroz postavljanje pametnih presa u svojim maloprodajnim objektima Idea, Roda i Mercator, ostvari direktni kontakt sa potrošačima na temu reciklaže i podizanja ekološke svesti. Trenutno se pametne prese mogu naći na 6 lokacija širom Beograda, a planira se opremanje dodatna četiri objekta.

Kompanija Mercator-S je u cilju motivisanja potrošača da što više učestvuju u reciklaži limenki, ponudila atraktivne nagrade za najuspešnije reciklere u vidu svakodnevnih popusta, novčanih vaučera, kao i karata za sportske događaje, bioskopske i pozorišne predstave.

Važno je podsetiti da se aluminijum može reciklirati beskonačno, a reciklažom se može ostvariti ušteda energije od čak 95% uz značajno smanjenje zagađenja vode i vazduha.

Kampanja se realizuje u okviru projekta "Pametni sistem za sakupljanje limenki i ambalažnog otpada u gradovima“, koji je podržan kroz program razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom develoPPP, nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Projekat zajednički sprovode GIZ, kompanije Ball Pakovanja Evropa, Mercator-S i Solagro Smart Recycling, kao i međunarodni program Svaka limenka se računa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Smeće u Tihom okeanu je ogromno plastično stanište
Plastika

Pacifik

05.12.2021. 21:25

Smeće u Tihom okeanu je ogromno plastično stanište

Naučnici su otkrili morske životinje i biljke koje žive na plastičnim ostacima u oblasti otvorenog okeana, nazvanom Velika pacifička đubrišta.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve