Život
27.03.2023. 11:41
R.E. /Washington post

Šetnja po mozaiku Kozmati

Želite da se osećate kao kralj Čarls Treći? Može, ali prvo izujte cipele!

1
Izvor: BETA/ PA / Jonathan Brady

Ako želite da se osećate kao kralj Čarls Treći, možda je sada vaša šansa za to. Tokom leta, neki posetioci Londonske Vestminsterske palate moći će da se stoje na mestu gde će biti krunisan novi monarh, na retkom italijanskom mozaiku koji decenijama nije bio dostupan javnosti. Međutim, postoji jedan uslov… morate biti u čarapama!

U palati, koja predstavlja mesto venčanja i sahrana nekoliko generacija, kažu da će prvi put "u sećanju živih", posetioci moći da prošetaju po Kozmatiju - mozaikom od mermera, kamena, stakla i metala koji datira iz 13.veka.

Kozmati je bio skriven ispod tepiha i na taj način skriven od znatiželjnih očiju od 1870—ih pa sve dok restauratorski radovi nisu završeni 2010.godine, piše "Washington post".

1
Izvor: BETA/ PA / Jonathan Brady
1
Izvor: BETA/ PA / Jonathan Brady

Obilasci mozaika održaće se ubrzo nakon krunisanja Čarlsa Trećeg 6. maja, određenih dana od 15. maja do 29. jula.

Posetioci će morati da skinu cipele kako ne bi oštetili mozaik. U obavezi su da budu u čarapama, jer je boso hodanje takođe zabranjeno iz higijenskih razloga.

Koliko će koštati stajanje na mestu gde će kralj Čarls Treći biti krunisan? Posetioci će morati da plate oko 18 dolara za prethodnu rezervaciju izleta, plus naknadu do 33 dolara za ulazak u samu palatu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čarls izbacio Harija i Megan iz kuće!
Hari i Megan 1.3.2023.

"Ovo je sigurno kraj"

01.03.2023. 13:05

Čarls izbacio Harija i Megan iz kuće!

Kralj Čarls je izbacio princa Harija i Megan Markl iz kuće na imanju Frogmor, a novi stanar bi mogao da bude osramoćeni princ Endru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve