Život
15.10.2022. 16:20
R. E.

Mnogi su zataškani

Skandali britanske kraljevske porodice za koje, možda, niste čuli

Britanska kraljevska porodica
Izvor: Shutterstock

Kada su Megan Markl i princ Hari "zaratili" sa drugim članovima britanske kraljevske porodice, javnost je bila šokirana, a interesovanje za "Megzit" još uvek ne jenjava.

Da li je Megan pažljivo isplanirala da odvoji Harija od porodice, da li je bila neprijatna prema osoblju, da li se posvađala sa Kejt i Vilijamom... Sve ove spekulacije su punile naslovne strane u Velikoj Britaniji, ali i širom sveta.

Međutim, ovaj skandal, iako je obeležio poslednje godine vladavine kraljice Elizabete Druge, je bio samo jedan u nizu. Mnoge kontroverze koje su pratile život kralja Čarlsa Trećeg bile su šokantnije, ali su ostale pomalo "ispod radara".

Jedan od najbizarnijih novinskih natpisa o novom kralju Velike Britanije, pojavio se dok je Čarls bio princ od Velsa, nekoliko meseci nakon što su, princeza Dajana i on odlučili da se rastanu.

Naime, 1993. je, u jednom britanskom tabloidu objavljen transkript telefonskog razgovora Čarlsa i njegove sadašnje supruge Kamile.

U razgovoru Čarls se žali Kamili da mu nedostaje i kaže: "Sve bi bilo lakše kada bih nekako mogao da živim u tvojim pantalonama", nakon čega sledi Kamilino pitanje: "Kako? Hoćeš da se pretvoriš u donji veš?".

Na ovo Čarls odgovara sa: "Ili, ne daj bože, tampon".

Čarls i Kamila
Izvor: Shutterstock

Britanska štampa je ovaj skandal nazvala "Tampongejt", a otkrilo se i da je razgovor vođen 1989. godine, dok su Čarls i Dajana još uvek bili u braku.

Princeza Dajana je razgovor nazvala "bolesnim", a mnogi ljudi su počeli da se pitaju da li je Čarls dostojan da bude monarh Ujedinjenog kraljevstva, piše "BuzzFeed".

Jedan od poslednjih skandala, koji Čarlsa još uvek prati, je optužba da je uzimao mito. Londonski magazin "Sandej tajms“ je u junu ove godine došao do saznanja da je Čarls od bivšeg katarskog premijera, šeika Hamada bin Jasima, primio tri novčane donacije u iznosu od tri miliona evra.

Kako je pisao londonski magazin, to se dešavalo u periodu između 2011. i 2015. godine, a novac je bio namenjen dobrotvornom fondu tadašnjeg princa od Velsa. Ono što je uzburkalo javnost je debata o tome da li je novac zapravo bio mito, odnosno pokušaj katarskog šeika da dobije britansko državljanstvo.

Zbog ova dva događaja, između ostalog, mnogi Britanci su smatrali da bi Čarls trebalo da prepusti presto princu Vilijamu, koji se do sada nije značajno kompromitovao. Mnoga istraživanja javnog mnjenja u Velikoj Britaniji, pokazuju da su Vilijam i Kejt najvoljeniji članovi porodice, sada kada kraljice Elizabete više nema.

Princ Hari, međutim, ne uživa takav ugled, a njegova slika u javnosti nije počela da se urušava kada su se on i Megan sukobili sa ostatkom porodice.

Hari je označen kao "problematičan" još 2005. godine, kada je fotografisan u kostimu sa nacističkim obeležjem.

Naime, Hari je dospeo na naslovne strane kada je na jednoj zabavi, oko ruke nosio traku sa kukastim krstom i uniformu koja je podsećala na one koje su nosili pripadnici nemačkog afričkog korpusa, jedinice koja je, tokom Drugog svetskog rata komandovala nemačkim oklopnim divizijama u Libiji i Egiptu.

Udruženja Jevreja širom sveta su nazvale Harijev izbor kostima "razočaravajučim" i "uvredljivim". Rabin Marvin Hir iz "Centra Simon Vizental" je predložio princu da poseti Aušvic, jer će tamo videti "posledice omraženog simbola, koji je tako glupo i drsko odlučio da nosi“.

Kada su fotografije objavljene, Hari je izdao zvanično saopštenje: "Žao mi je ako sam nekoga uvredio. Doneo sam pogrešnu odluku, kada sam odlučio da obučem taj kostim i izvinjavam se".

Međutim, to nije bio prvi put da je princ Hari na sebe "navukao bes". Nekoliko godina pre ovog događaja, saznalo se da princ često konzumira marihuanu, kao i da preteruje sa pićem.

Hari je tada imao samo 16 godina, a otac ga je poslao na odvikavanje u "Federston lodž", kliniku za lečenje zavisnosti u Londonu, ali se tamo zadržao samo jedan dan.

Britanski "Gardijan" je tada pisao da je ovo otkriće "sramota za britansku kraljevsku porodicu", koja se tada još uvek nije oporavila od spekulacija da su se loše odnosili prema pokojnoj princezi Dajani.

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete Druge, je jedan od retkih članova porodice o kojem su tabloidi retko pisali, ali je i on povremeno imao skandalozne izjave, koje su se brže zataškavale nego što je to danas slučaj.

Naime, tokom posete Kini, 1986. godine, princ Filip je rekao jednom britanskom studentu: "Ako ostaneš ovde još neko vreme, vratićeš se sa kosim očima". Ovaj nespretan pokušaj da se našali, tabloidi su nazvali "rasističkim".

Takođe, Filip je poznat i po izjavi da "Britanke ne umeju da kuvaju", a jednom mladiću je rekao da je "previše debeo da bi postao astronaut".

U još jednom pokušaju da bude duhovit, suprug kraljice Elizabete Druge je predsedniku Nigerije, koji je za njihov susret obukao tradicionalnu odeću svoje zemlje, rekao da izgleda kao da je "pošao na spavanje".

Da li ste čuli za još neki skandal britanske kraljevske porodice o kojem se malo zna? Pišite nam u komentarima...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
26°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve