Biznis
31.08.2021. 22:10
Tanjug

Do 2030. godine

Google najavio ogromna ulaganja u Nemačku

Google
Izvor: EPA / JASON SZENES

Kompanija Google je najavila da će do 2030. godine uložiti milijardu evra (1,2 milijarde dolara) u proširenje svoje infrastrukture računarstva u oblaku u Nemačkoj i u povećanje upotrebe obnovljive energije.

Američki internet gigant je naveo da planira da otvori nove cetre za računarstvo u oblaku u regionu Berlina i u gradu Hanau, u blizini frankfurtskog DE-CIX internet centra za razmenu podataka, prenosi agencija AP.

U saopštenju se dodaje da će Google u narednim godinama kupovati više od 140 megavata električne energije od nemačke podružnice francuske energetske kompanije Anži radi upravljanja centrima podataka.

Gugl
Izvor: EPA / JASON SZENES

Iz Googlea su naglasili da im Anži garantuje da će 80 posto elektčne energije poticati iz nekarbonskih izvora, pored ostalog iz novog solarnog parka i iz 22 postojeća vetroparka u Nemačkoj.

Cilj Googlea je, navodi kompanija, da pređe na 100-procentno korišćenje obnovljive energije do 2030.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je ocenio Guglovu najavu kao "snažan signal" za nemačku zelenu energiju i digitalnu infrastrukturu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Instagram pretraživač konačno će postati koristan
Instagram

Insta noviteti

27.08.2021. 21:05

Instagram pretraživač konačno će postati koristan

Društvena mreža instagram uvodi nov način funkcionisanja pretraživača u okviru aplikacije. Nakon ove premoene funkcionisaće poput Guglovog pretraživača, bez ograničenja koja su prethodno postojala.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve