Biznis
04.09.2021. 16:05
Tanjug

Strah od zloupotrebe

Google zaključao e-naloge avganistanske vlade zbog talibana

Gugl
Izvor: EPA / JASON SZENES

Kompanija Google je privremeno blokirala neodređen broj naloga e-pošte avganistanske vlade zbog straha da će digitalna dokumentacija koju su ostavili bivši zvaničnici i njihovi međunarodni partneri biti zloupotrebljena.

Prema izveštajima avganistanske vlade koju podržavaju Sjedinjene Američke Države, talibani bi mogli da iskoriste biometrijske i avganistanske platne spiskove, piše Rojters.

U saopštenju kompanije Google potvrđuje se da su računi avganistanske vlade blokirani i da kompanija "preduzima privremene radnje radi obezbeđenja relevantnih računa".

Jedan od zaposledih u bivšoj vladi Avganistana rekao je Rojtersu da su mu talibani "tražili da dobiju pristup podacima prethodnog rukovodstva ministarstva" i da se on krije od kako je odbio da to uradi.

Google
Izvor: EPA / JASON SZENES

Javno dostupni podaci pokazuju da je dvadesetak avganistansklih državnih organa koristilo Gugl-ove servere za rukovanje e-poštom, uključujući ministarsvo finansija, industrije, visokog obrazovanja i rudarstva.

Predsednička kancelarija Avganistana takođe je, prema javnim podacima koristila Gugl, kao i neki lokalni organi uprave.

"To je pravo bogatstvo informacija", rekao je Čad Anderson, istražitelj bezbednosti interneta.

"Samo potpis zaposlenih na ''Gugl-Šit''-u je veliki problem", rekao je.

Anderson je rekao da vredi paziti na pokušaj talibana da kontrolišu digitalnu infrastrukturu izgrađenu u SAD i da obaveštajni podaci iz te infrastrukture "mogu biti daleko vredniji za novu vladu od starih helikoptera".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Amazon nastavlja da zapošljava po svetu
Amazon

Još 55.000 radnih mesta

02.09.2021. 12:15

Amazon nastavlja da zapošljava po svetu

Američka kompanija za e-trgovinu Amazon saopštila je da otvara novih 55.000 radnih mesta širom sveta u sektorima administrativnih poslova, robotike, istraživanja i inženjeringa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve