Biznis
19.09.2023. 17:40
Beta

Siniša Mali

Koliko se građana prijavilo za penzionerske kartice

Penzioneri
Izvor: Shutterstock

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je do sada napravljen dogovor sa oko 600 privrednih subjekata koji su se priključili projektu "Penzionerske kartice nove generacije", a da se za kartice prijavilo oko 870.000 penzionera.

"Primena penzionerskih kartica će biti moguća od 1. oktobra 2023. godine, a njihovom upotrebom penzioneri će moći da ostvare brojne popuste i pogodnosti, da kupuju jeftinije ili da dobiju povoljnije usluge kod privrednih subjekata koji pokažu društvenu odgovornost i priključe se akciji", kazao je on priliko potpisivanju ugovora između Republičkog fonda PIO i 16 privrednih subjekata, koji su se priključili akciji.

Mali je zahvalio kompanijama i ustanovama koje su se odazvale akciji i pozvao i druge društveno-odgovorne kompanije da se priključe projektu.

"Penzioneri koji se još nisu prijavili to mogu da urade onlajn ili u filijalama PIO fonda, na šalterima Pošte Srbije i Poštanske štedionice", rekao je Mali.

Ministar je naveo neke primere popusta i pogodnosti koje će penzioneri imati korišćenjem penzionerskih kartica.

"Recimo, ugovor sa NIS-om podrazumeva popust od jednog do tri dinara po litri goriva u zavisnosti od vrste goriva. Ugovor sa Putevima Srbije podrazumeva za tri odsto smanjenje putarine za naše najstarije", precizirao je Mali.

Dodao je i da "PIO fond nikada nije bio stabilniji i nikada manje subvencija iz budžeta nije išlo u taj fond", kao i da se za 2024. očekuje nivo prosečne inflacije od 4,9 odsto.

Direktor PIO fonda Relja Ognjenović podsetio je na mere koje sprovode.

"Tu je reč o milijardu dinara za besplatan boravak naših najstarijih u banjama, paketima za najugroženije penzionere. Kontinuitet te politike je penzionerska kartica nove generacije koja će učiniti da penzionerski dinar vredi više", rekao je Ognjenović.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Milun Trivunac istakao je da se PKS uključila u projekat i pomogla da više od 600 privrednih subjekata učestvuje u ovoj akciji.

"Pored najvećih trgovačkih lanaca, tu je veliki broj apoteka, mesara, pekara, ostalih ustanova koje su bitne za život i kupovnu moć penzionera. Učešće u ovoj akciji uzeo je veliki broj zdravstvenih ustanova, apoteka, ordinacija", kazao je on.

Ukazao je da je ta mera dobra i za privredu i firme, "jer sa ovim popustima one ulažu u svoju bazu klijenata i održavaju svoje tržišno učešće i zadržavaju kupovnu moć".

U projekat će se, između ostalih, uključiti skoro svi trgovinski lanci, najveće apoteke, laboratorije, privatne zdravstvene ustanove, oftalmološke ordinacije, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Penzionerske kartice dostupne na šalterima pošte
Penzioneri

Dobra vest za penzionere

08.08.2023. 12:22

Penzionerske kartice dostupne na šalterima pošte

Pošta Srbije i Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje predstavili su novu uslugu - prijavu za penzionerske kartice na šalterima Pošte i pozvali sve penzionere da se prijave.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve