Biznis
11.05.2022. 07:10
Marko R. Petrović

LNG terminal

Na ovaj način će se smanjiti zavisnost od ruskog gasa

POLAND RUSSIA ENERGY
Izvor: EPA-EFE/Marcin Bielecki

Smanjenje zavisnosti od ruskog gasa nije lak, ali ni nemoguć poduhvat. Korak u tom pravcu učinjen je kada je u grčkom gradu Aleksandropolisu počela izgradnja terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu. To je, sada, naročito važno za Sofiju, kojoj je Moskva stopirala isporuke gasa.

Veza LNG terminala u luci Aleksandropolis sa Srbijom bi trebalo da bude gasna interkonekcija Niš–Dimitrovgrad čija je izgradnja između Srbije i Bugarske počela 1. februara.

Ovaj projekat je još prošle decenije pokrenula Evropska unija. Njegova izgradnja je svakako dobra vest jer će regionu biti dostupan gas iz više izvora. To je važno sve i da nema pretnje od obustavljanja isporuke ruskog gasa.

Treba, međutim, biti svestan i njegovih manjkavosti jer su količine gasa terminala ograničene.

Na taj gas računaju Grčka, Bugarska, Srbija i Severna Makedonija, a grčki premijer je na ceremoniji prilikom početka radova na izgradnji spomenuo i dotok za Moldaviju i Ukrajinu preko Rumunije.

Urednica portala "Energije Balkana“ Jelica Putniković izjavila je, međutim, za RTS da gasa nema za sve i da nema ni gasovoda.

Na pitanje može li tečni gas da zameni ruski gas i koliko će vremena biti potrebno odgovorila je i da će to biti veoma teško ostvarivo u naredne dve godine.

"Može hipotetički možda u narednih desetak godina. U naredne dve godine to je veoma teško, mogu neke količine koje su maltene simbolične jer npr. Nemačka nema LNG terminal, u Grčkoj se gradi. Pominju se još izgradnje nekih drugih terminala na lukama na obodima Evrope, ali potrebno je da se izgrade sami terminali, potrebno je da se izgrade gasovodi od njih, da se organizuje prevoz gasa i do potrošača u tim zemljama, na primer transport ka zemljama srednje Evrope“, rekla je Putnikovićeva.

S druge strane, dodaje, potrebno je da ima slobodnih kapaciteta zemalja koje prodaju gas i transportuju ga LNG tankerima.

"Džabe terminal negde u Evropi ako nema gasa koji će stići“, rekla je ona.

Upravo zbog toga za Srbiju je važno što je 1. februara počela izgradnja gasne interkonekcije Niš–Dimitrovgrad, preko koje će biti uspostavljena veza sa LNG terminalom u Grčkoj.

Ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas prisustvovali su predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, grčki premijer Kirijakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Vučić je u svom obraćanju zahvalio grčkim domaćinima na pozivu, ali je i priznao da je on među malobrojnima koji je, kao i uvek, bio skeptičan po pitanju tog projekta, ali da sada kada vidi da je sve spremno, veoma zadovoljan zbog toga.

"Veoma smo zahvalni i spremni da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti. Srbija treba da gradi sisteme za povezivanje sa Bugarskom jer će tako moći da prihvati i dobije velike količine gasa“, rekao je predsednik Srbije.

Nove cene goriva

Cene važe do 13. maja

gorivo

Cene važe do 13. maja

07.05.2022. 09:45

Nove cene goriva

Dodao je i da će morati da se uradi nešto i na povezivanju Severne Makedonije, na čemu će biti mnogo posla. Rekao je i da je zahvalan EU jer, kako je istakao, kada se govori o potrebama da se izgradi naš deo, najveći deo projekta finansirala je Unija, a da će i projekat povezivanja sa Severnom Makedonijom finansirati EU.

"Moram da kažem da verujem da možemo zajedno da učinimo mnogo stvari. Na tom putu, međutim, vidim dosta prepreka, i to nije samo energetsko pitanje, već i hrana, voda i mnogo drugih teških izazova koje ćemo morati da rešavamo u budućnosti“, objasnio je Vučić.

On je izrazio nadu i da će se naći dobra rešenja kako za evropski tako i srpski narod.

"Lako je uvek napraviti neku ceremoniju, ali ključni su životi naših građana. Važno je da poboljšamo životni standard naših građana i da sve izazove prevaziđemo uz pomoć EU“, rekao je Vučić.

Osnovno pitanje je, naravno, ima li Evropa dovoljno struje i gasa ili joj naredne zime prete restrikcije.

Međunarodna agencija za energiju od početka godine predlaže sve jače mere štednje energije. To sada rade i najjače evropske ekonomije. Nemačka je pozvala građane na rigoroznu racionalnu potrošnju.

Veza preko Bugarske
 
Gasovod koji će Srbiji obezbediti konekciju sa LNG terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis biće dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države – Srbiju i Bugarsku – iznosi 170 kilometara. Vlada Srbije je ranije saopštila da je projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje, kao i da je rok za završetak radova oktobar 2023. godine.
Vrednost projekta gasovoda Niš–Dimitrovgrad je 85,5 miliona evra. Od toga je 25 miliona kredit Evropske investicione banke, 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda Evropske unije, a preostalih oko 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i sredstava "Srbijagasa“.
Osim Srbije, i Bugarska je za izgradnju gasovoda na svojoj teritoriji od Evropske komisije dobila grant od 27,6 miliona evra.
Kako je predviđeno projektom, novi gasovod Niš–Sofija obezbediće dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Glavni izvor snabdevanja bilo bi gasno polje Šah Deniz koje se nalazi u Kaspijskom moru, na teritoriji koja pripada Azerbejdžanu. Gas bi od Azerbejdžana do Evrope trebalo da ide deonicama Južnokavkaskog, Transanadolijskog i Transjadranskog gasovoda.
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sankcije Rusiji: Šta dobijamo i šta gubimo?
Srbija, Rusija

Umetnost (ne)mogućeg

03.05.2022. 07:10

Sankcije Rusiji: Šta dobijamo i šta gubimo?

Tvorac definicije politike kao umetnosti mogućeg Oto fon Bizmark danas bi, verovatno, tu svoju misao bez problema mogao da koriguje u smislu definisanja politike kao umetnosti nemogućeg. Govorimo iz ugla Srbije, naravno.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve