Biznis
11.02.2023. 21:40
R.E

Hemijska industrija

Nemačka strategija za odvajanje od ruskog gasa

nemačka, gas, energetika
Izvor: Shutterstock / ANTON ZUBCHEVSKYI

Nemačka je decenijama koristila jeftin i bogat ruski prirodni gas, koji je na kraju podstakao proizvodnu bazu njene izvozno vođene privrede, najveće u Evropi, i spojio dve zemlje čeličnom mrežom cevovoda vrednih više milijardi dolara.

Ali odluka Vladimira Putina da započne rat u Ukrajini suštinski je promenila odnos Rusije sa ovom evropskom silom.

Sada je Nemačka odlučna da se "skine“ sa ruskog gasa, stavljajući svoje najveće industrije, uključujući hemijski i farmaceutski sektor, koji su se našli na prvoj liniji nove bitke koja ima potencijal da preoblikuje globalnu ekonomiju. Tako se grade novi terminali za tečni prirodni gas i biorafinerije, dok pivari koriste mešani gas za proizvodnju piva, između ostalog.

Najviše energije ulaže se u ogromnom hemijskom kompleksu u gradu Leuna na istoku Nemačke. U ovom kompleksu trenutno posluje oko 100 kompanija sa 15.000 zaposlenih, koji proizvode oko 12 miliona tona svega, od tečnih gasova do hemikalija.

Prirodni gas se koristi u proizvodnji vodonika, što je vitalni korak u većini hemijskih procesa, objašnjava dr Kristof Ganter, izvršni direktor kompanije "InfraLeuna“, koja poseduje i upravlja infrastrukturom u Hemijskom kompleksu Leuna.

"Dakle, u suštini nema načina da se proizvodu hemijski proizvodi bez prirodnog gasa“, rekao je Ganter u intervjuu za "MarketWatch“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Investicije u "čistu" energiju nastavljaju da rastu
sijalica, zelena energija

Nezapamćeni nivoi

07.02.2023. 20:05

Investicije u "čistu" energiju nastavljaju da rastu

Investiranje u "čistu“ ili "zelenu“ energiju dostižu nezapamćene nivoe i čini se da će u skorijoj budućnosti dostići nivo investiranja u sektor fosilnih goriva, nakon što je 2022. godine dostiglo rekordni nivo od bilion dolara.
Close
Vremenska prognoza
mist
1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve