Biznis
12.01.2022. 09:05
Tanjug

Zanatlije, negovatelji...

Nemačkoj ozbiljno fale radnici

Nemačka
Izvor: Shutterstock

"Nemačkoj će biti potrebna imigracija velikih razmera kako bi se sprečilo da ozbiljan nedostatak radne snage potkopa produktivnost i ugrozi uspešnu energetsku tranziciju", izjavio je ministar ekonomije Robert Habek povodom demografske krize s kojom se suočava najveća evropska privreda.

"Danas imamo 300.000 nepopunjenih oglašenih radnih mesta i očekujemo da će se taj broj popeti na milion i više. Ako ne zatvorimo taj jaz, imaćemo stvarne probleme s produktivnošću“, rekao je Habek, lider Zelene partije, na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Mada bi poboljšanje obuke i fleksibilnost na spajanju radnog mesta i porodice bilo od pomoći, veća imigracija će biti od suštinskog značaja za radna mesta "inženjera, zanatlija, negovatelja", ocenio je on.

"To moramo da organizujemo“, rekao je Habek, koji je i vicekancelar u novoj tročlanoj nemačkoj vladajućoj koaliciji, na čijem je čelu socijademokrata Olaf Šolc.

Nemački ekonomski institut procenjuje da će se radna snaga ove godine smanjiti za više od 300.000 ljudi, jer ima više starijih radnika koji odlaze u penziju nego mladih koji ulaze na tržište rada.

Očekuje se da će se taj gep do 2029 godine povećati na više od 650.000, što će rezultirati ukupnim manjkom ljudi u radnom uzrastu do 2030. godine od otprilike pet miliona. Ipak, broj zaposlenih Nemaca porastao je na skoro 45 miliona u 2021. godini uprkos pandemiji korona virusa.

Višedecenijske niske stope nataliteta i neujednačenost imigracije, kao i sve izraženiji manjak radne snage predstavljaju demografsku tempiranu bombu za nemački javni penzioni sistem, u kojem teret finansiranja penzija rastuće armije penzionera, čiji se životni vek produžio, pada na pleća sve manjeg broja zaposlenih.

Vladajuće stranke su se tokom koalicionih pregovora složile da smanje prepreke za dolazak kvalifikovanih radnika iz inostranstva i da raznim merama, uključujući povećanje minimalne zarade na 12 evra po satu, ponovo učine Nemačku privlačnom za strane radnike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova nemačka vlada - brak ne iz ljubavi, nego iz računa
Vlada Nemačke 8.10.2021.

Pogledajte "semafor“

11.10.2021. 06:05

Nova nemačka vlada - brak ne iz ljubavi, nego iz računa

Na izborima održanim 26. septembra Nemci su izglasali novi sastav Bundestaga, nacionalnog parlamenta, ali ne i novu vladu. U najmnogoljudnijoj (85 miliona stanovnika) evropskoj demokratiji, pravo glasa imalo je 60,4 miliona onih koji su navršili 18 godina, a odziv je bio impresivan, mada za Nemačku uobičajen: 76,6 odsto.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
-1°C
26.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve