Biznis
03.12.2022. 14:40
R.E.

Šta se to dešava i zašto?

Programeri ostaju bez posla

kancelarija, posao, laptop
Izvor: Shutterstock

Broj otkaza u tehnološkoj industriji od početka godine dostiže nivo koji je imao u doba Velike recesije, ali kako kažu stručnjaci, još uvek ne ukazuje na potpuni kolaps "dot-kom“ industrije.

Kako se tehnološke kompanije suočavaju sa nižim cenama akcija, inflacijom, povećanjem kamatnih stopa i mogućom recesijom, najavile su smanjenje radne snage za više od 60 hiljada. Neke, poput "Amazona“ i "HP-a“, najavljuju smanjenje u naredne tri godine, a Google izveštaj navodi da ta kompanija razmatra otpuštanja na ogromnom nivou koja se broje u hiljadama.

Radnici u tehnološkoj industriji najrazličitijih profila – oni sa različitim nivoima iskustva ili oni koji imaju radne vize i kojima je potrebno sponzorstvo poslodavca da bi ostali u toj zemlji – gube posao, prema listama otpuštanja koje je pregledao "Market voč“.

Poređenja radi, oko 65 hiljada tehnoloških poslova izgubilo se svake godine za vreme recesije tokom 2008. i 2009. godine, prema izveštaju koji su objavili  "Čelendžer, Grej end Krismas“. Da li će se ova smanjenja približiti nivoima koji su ranije primećeni samo tokom „dot-kom“ kolapsa, kada je skoro 300 hiljada poslova u tehnološkoj industriji izgubljeno u dve godine, ostaje da se vidi.

Neki dugogodišnji posmatrači i stručnjaci iz Silicijumske doline kažu da ovaj pad nije poput "dot-kom“ kolapsa 2001. i 2002. godine jer mnoge kompanije koje su tada propale nisu bile "prave“ kompanije. I dok se njihove procene koliko će trajati ovaj pad razlikuju, oni se uglavnom slažu da će posledice biti znatne i da će uticati i na radnike i na one koji upravljaju industrijom.

Ovog puta, kompanije koje vrše rezove možda su prebrzo porasle ili su dodale previše zaposlenih tokom pandemije i možda će im trebati ponovno pokretanje ili povratak u normalu, kažu stručnjaci. Ali, oni nude stvarnu robu ili usluge i ostvaruju prihod.

"’Dot-kom’ kolaps dotakao se prvenstveno, ako ne i isključivo, kompanija koje nisu imale klijente i prihode“, rekao je Stiven Levi, direktor i viši ekonomista u Kalifornijskom centru za kontinuirano proučavanje ekonomije. „Kompanije koje otpuštaju, poput ’Amazona’, ili zamrzavaju zapošljavanje, poput Google ili Apple, imaju milione kupaca i profitabilne su“, dodao je.

Ovaj tehnološki pad nije iznenađenje za ljude poput Levija, koji su preživeli prethodne. Njihova predviđanja kreću se od opreznog optimizma do katastrofalnih.

"Postoje ciklusi u Silicijumskoj dolini“, rekao je Ranel Henkok, izvršni direktor zajedničkog preduzeća "Silikon vali“. „Dižemo se, spuštamo se. To se dešava sa regularnošću otprilike svakih 10 godina.“ Henkok, koji je rekao da misli kako je prerano reći da „nebo pada“, dodao je da je verovao kako će početak pandemije izazvati ekonomski pad. Umesto toga „pandemija se pokazala kao bogat rudnik za industriju tehnologije ... međutim, kasnije se jednostavno pokazala kao privremeni pljusak i nije nas dovela do nove visoravni. Sada potražnja ponovo opada.“

Ali, Tom Sibel, serijski preduzetnik i milijarder, čija je najskorija titula izvršni direktor kompanije "C3.ai“ je pesimističniji. "Tek počinje“, rekao je za "Market voč“. "Pre nego što se ovo završi, svi će osetiti posledice, kako velike, tako i male kompanije. Biće teško, ali kada prođemo kroz to, industrija će biti zdrava.“

"Sve ovo čudno, pandemijsko ponašanje dolazi do kraja. Nema više ljudi koji rade kod kuće u pidžami i primaju platu u bitkoinima. Nažalost, ovo doba će biti burno“, rekao je. Pad će, upozorio je, trajati najmanje dve godine i „biće poput nečega iz 1970-ih. Trebalo je 15 godina da se dogodi ova recesija. Kompanije su bukvalno štampale milijarde dolara mesečno. To nije bilo održivo niti stvarno“, zaključio je Sibel.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukoliko ste ljubitelj vina, OVO je pravi posao za vas
Vino

Vinarija Kutjevo

13.11.2022. 23:05

Ukoliko ste ljubitelj vina, OVO je pravi posao za vas

Vinarija Kutjevo objavila je na "PickJobs" platformi za zapošljavanje oglas za posao koji bi retko koga ostavio ravnodušnim.
Vinarija zapošljava probače vina i testere doživljaja koji će degustirati različite sorte vrhunskih vina, učestvovati u procesima proizvodnje vina prolazeći kroz različite tehnike, te ocenjivati doživljaj celokupne vinarije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve