Biznis
27.11.2022. 17:15
R.E.

Kina

Zbog čega protestuju zaposleni u "Apple" kompaniji

epl, apple
Izvor: Shutterstock

Zaposleni u najvećem "Apple" pogonu za proizvodnju "Iphona-a" na svetu, u Pekingu, izloženi su nasilju policije i uhapšeni su tokom protesta koji su organizovani zbog neusklađenosti ugovora o radu i kineske politike o zaštiti od virusa kovid 19.

U Kini već nekoliko meseci vlada agresivna politika pod nazivom "Zero COVID“, čiji je cilj da smanji širenje korone i da izoluje svaki novi prijavljen slučaj zaraze u toj zemlji. Međutim, radnici širom zemlje nezadovoljni su time kako se ona sprovodi na radnim mestima, gde se sve češće i češće javljaju slučajevi zaraze i ne sprovode se mere koje bi zaštitile druge radnike.

Prošlog meseca hiljade zaposlenih napustilo je fabriku "Iphone-a", kojom upravlja tajvanska "Foxconn Technology Group 2317“, zbog pritužbi na nesigurne uslove rada nakon povećanja broja slučajeva virusa u preduzeću.

Protest je izbio i zbog pritužbi na promenu uslova za nove radnike koji su potpisali iste zbog obećanja većih plata, izjavio je jedan od zaposlenih Li Sanšan.

Li je dodao da su se radnici prilikom protesta prvo sukobili sa obezbeđenjem same fabrike, koristeći aparate za gašenje požara, nakon čega je izbilo nasilje i neki radnici su pretučeni. Ovo se može videti i u snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama. Uključila se i policija, nakon čega su usledila hapšenja.

Li je rekao da je napustio posao u ugostiteljstvu, kao odgovor na reklamu koja je obećala 25.000 juana (3500 dolara) za dva meseca rada. Li (28) rekao je da su se radnici razbesneli nakon što im je rečeno da će morati da rade još dva meseca sa nižom platom da bi dobili obećanih 25.000 juana.

"’Foxconn’ je objavio vrlo primamljive ponude za zapošljavanje, a radnici iz svih krajeva zemlje došli su samo da bi otkrili da su nasamareni“, rekao je Li.

Vladajuća Komunistička partija obećala je da će pokušati da smanji broj poremećaja smanjenjem potrebnih karantina i drugim promenama u svojoj agresivnoj antivirusnoj politici. Međutim, oni se i dalje drže svoje strategije "Zero COVID“, koja ima za cilj da izoluje svaki slučaj u vreme kada druge države ublažavaju ograničenja putovanja i druge mere i pokušavaju da se priviknu na život sa virusom kao svakodnevnom pojavom.

Protesti su izbili zbog porasta broja novoobolelih širom Kine, uključujući Peking. Ove nedelje vlasti su prijavile prve smrtne slučajeve od virusa korona nakon šest meseci bez smrtnih ishoda.

U poslednje tri nedelje identifikovano je više od 253.000 slučajeva, a prosečan dnevni broj slučajeva se povećava, saopštila je vlada. Lokalni lideri reagovali su zatvaranjem okruga i nametanjem drugih ograničenja koja, prema pritužbama stanovnika, prevazilaze ono što nacionalna vlada dozvoljava.

"Foxconn“ je ranije izjavio da fabrika u Žengžouu koristi model rada koji označava kao "zatvorenu petlju“, što znači da zaposleni žive na svom radnom mestu i nemaju kontakt sa spoljnim svetom.

Kompanija "Apple" upozorila je da će isporuke njenog novog modela "Iphone 14“ biti odložene zbog mera za kontrolu bolesti koje su na snazi u fabrici. Gradska vlada obustavila je pristup industrijskoj zoni koja okružuje fabriku, za koju "Foxconn“ kaže da zapošljava 200.000 ljudi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako Kina kontroliše svoje građane
Kina

Veliki brat

19.07.2022. 18:00

Kako Kina kontroliše svoje građane

Postoji jedna veoma zanimljiva teorija zavere koja kruži internetom. Kako kažu društvene mreže, mi zapravo živimo u igrici "Sims". Sećate je se? Za onog ko ne zna, to je virtuelni svet u kome kreirate svog lika po sopstvenim željama, upravljate njim, zahvaljujući vama on stiče nove prijatelje, gradi porodicu, ide na posao koji mu odaberete, jede i spava kada vi to odlučite i ponaša se onako kako vi "naredite". Kako navodi ova teorija zavere, mi smo svi samo likovi ove igrice i nama upravljaju vanzemaljci.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve