Biznis
04.09.2023. 20:40
R.E. / Klima 101

Obnovljiva energija

Šta kažu brojevi, koliko je solarna energija jeftinija nego 2010. godine

Solarna energija
Izvor: Shutterstock

Od početka milenijuma do 2022. godine, globalni kapaciteti obnovljivih izvora porasli su više nego četiri puta – sa 752 na 3372 gigavata (GW).

U istom vremenskom okviru, novoizgrađeni obnovljivi kapaciteti su na globalnom nivou uštedeli oko 521 milijardu dolara, i to samo u cenama goriva u sektoru električne energije.

Ovi podaci objavljeni su u novom izveštaju o cenama obnovljive energije koji je objavila Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA). Izveštaj nudi jednu vrlo široku, "ptičju" perspektivu o stanju zelene tranzicije, na globalnom nivou, koja nam otkriva koliko se tržište obnovljivih izvora zapravo promenilo u poslednjih nekoliko godina.

Pre samo dvanaest godina, solar je bio sedam puta skuplji od fosilnih goriva, a danas je značajno jeftiniji

Najveću promenu doživela je solarna energija.

Naime, po procenama Irene, na globalnom nivou, prosečni nivelisani troškovi električne energije novih instalacija solara opali su za čak 89 odsto od 2010. do 2022. godine: sa oko 50 centi po kilovat-času 2010. do samo oko 5 centi krajem 2022. godine. Ovaj pad cene pratio je porast globalnog kapaciteta solara sa 40 GW (2010) na 1047 GW (2022).

Evo kako brojke izgledaju kada se solarna energija uporedi sa fosilnim gorivima: solarna energija je 2010. bila više nego 7 puta skuplja od najjeftinijih fosilnih izvora energije. U toku dvanaest narednih godina, pad cene bio je toliki da je prethodne, 2022. godine, ona u proseku bila 29 odsto jeftinija od najjeftinijih fosilnih opcija.

Naravno, ove brojke zavise od lokalnih uslova i lokalnih cena, koje se mogu i značajno razlikovati.

Kako navodi IRENA, za potrebe svog izveštaja merili su konkurentnost cena u 20 zemalja, od SAD i Nemačke do Brazila, Turske, Vijetnama i Malezije.

Za svaku od zemalja izračunali su lokalne nivelisane troškove električne energije za fosilna goriva (gas i ugalj) i za obnovljive izvore, a zatim su ih uporedili.

Rezultati su onda prilagođeni i iz njih je dobijen globalni prosek.

Troškovi nisu svuda isti. Globalno opadanje cena nove solarne energije zapravo se usporilo 2022. godine, a u nekim zemljama ukupna cena novih instalacija je i porasla, kao što su Nemačka i Francuska (poskupljenje od 34 odsto) i Grčka (čak 51 odsto), usled šireg rasta cena dobara i usluga, kao i inflacije cena rada. Kako navodi IRENA, ovaj porast je delom i prirodna posledica varijacija u cenama konkretnih projekata.

Ali globalni prosek je i dalje opao u globalu, pre svega zbog Kine – gde je udeo u globalnim instalacijama velikih solarnih elektrana za samo godinu dana, od 2021. do 2022. godine, porastao sa 38 na čak 45 odsto.

Drugim rečima, gotovo polovina novih kapaciteta velikih solarnih elektrana 2022. godine izgrađeno je bilo u Kini, prenosi Klima 101

U međuvremenu, ovaj izveštaj pokazuje i da su mnoge ideje koje možda imamo o solarnoj energiji i njenoj ceni, a koje se zasnivaju na podacima i projekcijama starim deset, pa čak i pet godina – jednostavno zastarele

A kako navodi IRENA, očekuje se da će ovogodišnji rast cena, posebno jak u Evropi, svejedno biti nadoknađen, jer cena solara nastavlja da opada usled kontinuiranog unapređenja efikasnosti, optimizacija u proizvodnji i inovacija u dizajnu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve