Biznis
09.02.2023. 18:35
Beta

Vlada Srbije

Šta je predviđeno Predlogom zakona o elektronskim komunikacijama

telefon, mobilni
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Predlog zakona o elektronskim komunikacijama radi unapređenje poslovnih uslova u Srbiji i podsticanja investicija, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT).

Predlog zakona u skladu je sa Evropskim zakonikom o elektronskim komunikacijama (KOD) dodatno unapređuje zaštitu građana.

Neke od novina koje donosi taj zakon su obavezno uvođenje računa za usluge u elektronskom obliku, omogućavanje uslova operatorima da pravičnije i efikasnije dele postojeću infrastrukturu radi kvalitetnije i raznovrsnije usluge krajnjim korisnicima.

To će, kako je navedeno, uticati i na povećanje dostupnosti usluga interneta, fiksne i mobilne telefonije, kao i televizije u manjim mestima i selima.

Predlog zakona predviđa i obavezu registracije pripejd korisnika mobilne telefonije, što će povećati sigurnost građana koji će imati mogućnost da ovu registraciju obave i onlajn na jednostavan način i izbegnu čekanje u redovima.

Rad na ovim zakonskim rešenjima uključio je predstavnike više od 20 državnih organa, Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Regulatorne agencije za elektronske medije (REM), Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED, Saveta stranih investitora, Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji, i stručnjake iz privrede.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko često razgovaramo mobilnim, a koliko fiksnim telefonom
telefon

Izveštaj RATEL-a

21.02.2022. 23:05

Koliko često razgovaramo mobilnim, a koliko fiksnim telefonom

U poslednjem kvartalu 2021. oko 2,3 miliona pretplatnika fiksne telefonije u Srbiji ostvarilo je blizu 620 miliona minuta razgovora, što znači da je svaki pretplatnik u proseku razgovarao 2,9 minuta dnevno, dok je 8,5 miliona korisnika mobilne mreže ostvarilo oko 5,5 milijardi minuta razgovora i u proseku dnevno razgovaralo 7,1 minut.
Close
Vremenska prognoza
mist
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve