Hronika
18.10.2021. 09:51
Ekipa Hronike

Kupac i dalje nepoznat

Mnogo ničijeg kokaina

Kokain
Izvor: Shutterstock

Budimir Krstović i njegova ćerka Marina Krstović, koji se terete da su nabavili i organizovali prebacivanje 1400 kilograma kokaina visoke čistoće iz Ekvadora u Crnu Goru, ostaju iza rešetaka nakon odluke Apelacionog suda Crne Gore kojom su odbijene žalbe odbrane na odluku da Krstovićima produži pritvor.

U obrazloženju odluke suda navodi da su ocenom dokaza iz spisa predmeta, do "nivoa postojanja osnovane sumnje utvrdili da su osumnjičeni učinili krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga".

Sud je ocenio da je, prema prikupljenim dokazima, Budimir Krstović lično iz firme u Ekvadoru naručio tri kontejnera banana u kojima je bila skrivena ogromna količina kokaina. Njegova ćerka Marina komunicirala je sa vlasnikom firme u Ekvadoru iz koje su kontejneri stigli, pomno pratila njihovu isporuku, kao i carinjenje u Luci Bar.

Budimir Krstović je, kako se navodi u spisima predmeta, tokom jula i avgusta 2021. godine, u Ekvadoru neovlašćeno radi prodaje nabavio, a potom i neovlašćeno radi dalje prodaje držao u svom magacinu u Mojanovićima, u blizini Podgorice, 1400 kilograma kokaina.

"Okrivljena Marina Krstović učestvovala je u nabavljanju i organizaciji transporta pošiljke u kojoj su se nalazile banane i opojna droga kokain, tako što je sve detalje dogovarala na engleskom jeziku sa prodavcem banana, vlasnikom firme ʼCoexfruit S.A.ʼ iz Ekvadora, a potom pratila kretanje pošiljke tokom transporta od luke u Ekvadoru do Luke Bar. Zatim je organizovala carinjenje pošiljke sa bananama u kojima se nalazila droga, te nakon toga pratila prijem i organizovala uskladištenje tovara u magacin u Mojanovićima", navodi se u spisima predmeta.

Ćerka biznismena koji je inače banane uvozio i u Srbiju i koja je u ovoj akciji crnogorske policije i prva uhapšena, poslom poručivanja, nabavke, kontrole transporta, carinjenja, a potom i uskladištenjem poručene robe bavila se odranije, što ukazuje na osnovanu sumnju da je ona imala potpunu kontrolu nad tovarom, pa po sudu iz toga proizilazi da je znala šta je skriveno u bananama.

"Po oceni ovog suda, postupak smeštaja tovara u magacine, a posebno banana u hladnjače na takozvano sazrevanje, umanjuje mogućnost da bi do opojne droge moglo doći bilo koje nepoznato lice, izuzev okrivljenih i njima poverljivih osoba", piše u dokumentu Apelacionog suda.

Švercerske rute narkotika

Balkan-tranzitno područje

Kokain zaplena

Balkan-tranzitno područje

22.05.2021. 12:10

Švercerske rute narkotika

Kokain sa oznakom Pariza

Zaplenjeno 408 kilograma

Kokain

Zaplenjeno 408 kilograma

14.08.2021. 08:00

Kokain sa oznakom Pariza

Takođe, u odluci suda navodi se i da je Budimir Krstović, koji je u vreme kada je policija upala u njegov magacin boravio u Beogradu, kontejnere u kojima je droga otkrivena lično kupio i da su od tri kontejnera koja su stigla u Luku Bar, dva od kojih je u jednom bio kokain prevezena u Mojanoviće, dok je jedan u kom su bile samo banane otpremljen u Srbiju.

"To ukazuje na osnovanu sumnju da je kontrolisao kretanje ovog kontejnera iz razloga što se u njemu nalazila opojna droga kokain radi dalje prodaje, jer je i po oceni suda nelogično da bi bilo koje osobe bez znanja okrivljenog količinu od 1400 kilograma kokaina spakovale u navedeni kontejner sa bananama koje su stigle u njegov magacin i pod potpunom njegovom kontrolom", navodi se u odluci suda.

Kome je kokain bio dalje namenjen, odnosno ko su i odakle su kupci, još nije utvrđeno. Pitanje je i da li će istraga ikada dovesti do krajnjih kupaca, budući da je zaplena kokaina izvršena dok je narko-tovar bio u magacinu, pre dolaska kupca.

Izvor "Ekspresa“ upoznat sa poslovima porodice Krstović kaže da se oni uvozom banana bave gotovo dve decenije i da su do hapšenja snabdevali kupce u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu.

"Polovina tovara banana je uobičajeno išla za Srbiju, gde je veće tržište, dok je polovina bila namenjena kupcima u Crnoj Gori i na Kosovu“, kaže naš sagovornik. Zbog poslovanja sa Srbijom, Budimir i Marina Krstović su i bili povezani sa nekoliko firmi koje su registrovane u Novoj Pazovi, dodaje sagovornik "Ekspresa“.

Budimir Krstović, koji je do 2019. godine bio izvršni direktor podgoričke firme "San Francisko“ a, koja je sada u stečaju, povezan je sa srpskom firmom "Fruit World“ za koju se kao osnovna delatnost u Agenciji za privredne registre navodi trgovina voćem i povrćem. Na adresi na kojoj su registrovane ove firme inače se nalaze magacini i kancelarijski prostor.

Vlasnik firme "Fruit World” je do maja 2015. godine bila Zorica Krstović, a zakonski zastupnik upravo Budimir Krstović. Sada je ova kompanija zvanično u vlasništvu Vedrenka Mrkića, dok je zakonski zastupnik Borko Mirotić. Kakva je veza između Krstovića i Mirotića nije poznato, ali da ta veza postoji jasno je iz podataka još jedne kompanije sa sedištem u Novoj Pazovi. Reč je o firmi "K.B. Company“ u kojoj je kao vlasnik i direktor, prema podacima Agencije za privredne registre, upisana upravo uhapšena Marina Krstović. Pre nje, do juna 2018. vlasnik i direktor "K.B. Company“ bio je Borko Mirotić, a pre njega sada uhapšeni Budimir Krstović, i to do maja 2015. Budimir Krstović u Srbiji je bio vlasnik i firmi "Beoplus KBO“ i "KB agencije“, koje su obe iz registra privrednih društava izbrisane 2012. godine.

 

RANIJE BEZ PROBLEMA SA ZAKONOM

Uhapšeni Budimir Krstović inače je u poslovnim krugovima poznat po nadimku Budo Banana. Nadimak je dobio upravo zbog biznisa sa uvozom banana. U ovom poslu je još od devedesetih godina i do hapšenja nije imao problema sa zakonom.

 

POTERNICE INTERPOLA ZA ZVICEROM I VUKOTIĆEM

Rekordna zaplena kokaina u Crnoj Gori izvedena je u šestoj godini rata dva zavađena kotorska narko-klana, kavačkog i škaljarskog. Jedan od vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, koji se dovodi i u vezu sa beogradskim klanom Veljka Belivuka, u bekstvu je i za njim su poternicu Interpola raspisale i Crna Gora i Srbija. Drugi vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan je u pritvoru, dok je vođa škaljarskog klana Jovica Vukotić pobegao iz Crne Gore i za njim je raspisana međunarodna poternica. Vukotić se sumnjiči da je organizovao planiranje ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u januaru ove godine. Ubistvo Belivuka i Miljkovića, koji su u to vreme bili u gostima kod Zvicera, trebalo je da bude izvršeno prilikom njihovog povratka u Beograd, na aerodromu u Tivtu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zaplena kokaina sa oznakama "Jaguar" i "Bottega"
Španska policija 8.10.2021.

Više od 4 tone

11.10.2021. 08:05

Zaplena kokaina sa oznakama "Jaguar" i "Bottega"

Beranac Nebojša Prelević Nebo (50), koji je živeo u Novom Sadu, uhapšen je u Španiji zbog sumnje da je bio glavni logističar šverca narkotika za balkanski i kavački klan.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve