Hronika
01.12.2021. 13:38
Tanjug

Klinton već priznao

Pilot Džefrija Epstina: Vozio sam Trampa, Klintona i...

Džefri Epstin i Gilejn Maksvel 1.12.2021.
Izvor: EPA / JASON SZENES

Bivši pilot pokojnog američkog milijardera Džefrija Epstina svedočio je danas na suđenju Gilejn Maksvel u Njujorku koja je optužena za saučesništvo u Epstinovim zločinima, osumnjičenom za seksualno zlostavljanje i silovanje uglavnom maloletnica.

Pilot Lari Visoski, koji je upravljao Epstinovim privatnim avionom, rekao je na svedočenju da bi obično dobijao obaveštenje ako neko od moćnih ljudi, poput bivših američkih predsednika Bila Klintona ili Donalda Trampa, treba da leti Epstinovim avionom, prenosi CNN.

On je rekao da je poznati violinista Jicak Perlman odleteo jednom prilikom u Mičigen sa Epstinom na jedan letnji umetnički kamp, kao i da se sa letova seća princa Endrua, senatora iz Mejna Džordža Mičela, senatora iz Ohaja Džona Glena i glumca Kevina Spejsija.

Takođe je rekao da je prevozio Epstina u Kolumbus, u Ohaju, gde je američki milijarder takođe imao imovinu, kako bi video milijardera biznismena Lesa Veksnera.

Epstin je o Veksneru govorio kao o svom klijentu, ali Visoski je rekao da veruje da su njih dvojica bili i prijatelji.

Nijedan od istaknutih putnika pomenutih u svedočenju Visoskog ne navodi da su počinili bilo kakvo krivično delo u vezi sa suđenjem koje je u toku.

Klintonov portparol je ranije priznao da je Klinton bio četiri puta u Epstinovom avionu, ali da bivši predsednik nije znao ništa o Epstinovim "strašnim zločinima".

"U 2002. i 2003. godini, predsednik Klinton je ukupno četiri puta putovao avionom DŽefrija Epstina: jednom u Evropu, jednom u Aziju i dva puta u Afriku, što je uključivalo zaustavljanja u vezi sa radom Klintonove fondacije", izjavio je Klintonov portparol Anhel Urenja 2019. godine.

Visoski je svedočio drugog dana na suđenju Maksvelovoj koja je optužena za zaveru i seksualnu trgovinu.

Suđenje će verovatno pružiti uvid u zagonetni život Epstina i osvetliti neke od njegovih veza sa ličnostima visokog profila poput Klintona, Trampa, Bila Gejtsa i princa Endrua.

Epstin je pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji ubrzo nakon hapšenja zbog optužbi za trgovinu ljudima 2019. godine.

Medicinski sud je kasnije utvrdio da je uzrok smrti samoubistvo vešanjem.

Maksvel, osoba bliska Epstinu, uhapšena je godinu dana kasnije i izjasnila se da nije kriva po šest tačaka optužnice, uključujući zaveru i seksualnu trgovinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve