Hronika
08.09.2021. 08:10
Tamara Marković Subota

Na udaru i škaljari

Policija pretresla kuće Jovana Vukotića

Crnogorska policija 7.9.2021.
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIĆ

Crnogorska policija u utorak je u Podgorici, Kotoru i Cetinju pretresla više objekata u vlasništvu Jovana Vukotića, koji operativno važi za vođu škaljarskog kriminalnog klana. Pretresi su odobreni na zahtev Specijalnog državnog tužilaštva.

„Pretresi su obavljeni na četiri lokacije: dva u Kotoru, jedan u mestu Čevo nadomak Cetinja i jedan u Podgorici. Obavljeni po odobrenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici Radomira Ivanovića, a na inicijativu Specijalnog državnog tužilaštva koje preduzima krivične radnje radi provere da li je Vukotić sumnjiv za dva krivična dela i to: podstrekavanje na ubistvo i stvaranje kriminalne organizacije“, objavili su crnogorski mediji pozivajući se na nezvanične izvore bliske istrazi.

Za sada nije poznato na čije ubistvo se Vukotić sumnjiči da je podstrekavao, kao što zvanično nije saopšteno ni da li je u pretresima pronađeno nešto što bi predstavljalo konkretan dokazni materijal.

Istovremeno sa pretresom Vukotićevih kuća crnogorski mediji objavili su i obrazloženje sudija Vrhovnog suda o produženju pritvora za još tri meseca jednom od vođa kavačkog klana Slobodanu Kašćelanu i članovima njegove kriminalne grupe. Tako je prvi put u javnosti objavljeno za šta se konkretno osumnjičeni terete.

Glavni razlog je, sumnja je Specijalnog tužilaštva, da su ubili Nikolu Stanišića početkom avgusta prošle godine. Sudije navode da je drugi navodni vođa kavčana Radoje Zvicer, koji je u bekstvu, odredio mesto gde Stanišića treba ubiti i savetovao ostale članove kako da uklone tragove.

Podgoričanin Milan Vujotić, kako se sumnja, dao je savet o najboljoj lokaciji za otmicu, ali i uputstvo na koji način da muče Stanišića da bi od njega dobili informacije o delovanju suprotstavljenog, škaljarskog klana. Kavčani su Stanišića pratili od 27. jula do 1. avgusta prošle godine kada je otet u mestu Vrmac kod Kotora.

„Okrivljeni Vladimir Vučković, Srđan Jurišević i Miloš Radonjić presreli su oštećenog, koji se kretao motorom, i zadali mu udarac u glavu šipkom, koju im je predao okrivljeni Krsto Maroš, oborili ga na zemlju, a nakon toga ga vezali kanapom i zadali mu više udaraca po glavi i telu, nakon čega su ga smestili u vozilo BMW i krenuli prema Njegušima“, navodi se u rešenju Vrhovnog suda.
 

Da bi saznali za koga radi i gde su štekovi i oružje članova škaljarskog klana, nastavili su da muče Stanišića još dve noći zaredom.

„Oštećenom su kazali da će ga ubiti te mu dozvolili da se pomoli. U trenutku dok se molio ispalili su više projektila iz vatrenog oružja, a posmrtne ostatke oštećenog odneli u rejon Nacionalnog parka Lovćen, gde su pokopani“, dodaje se u rešenju suda.
 

Na spisku osumnjičenih su još: Radoje Živković, Zdravko Perunović i Darko Prelević. Dokaze protiv njih dostavili su pravosuđe Francuske, ali i Evropol, koji je presreo njihovu komunikaciju preko aplikacije „Skaj“.

Iz komunikacija proizilazi i da su članovi te grupe planirali da ubiju jednog člana škaljaraca 30. jula prošle godine, za vreme sahrane Baranina Alana Kožara ubijenog u Grčkoj, kao i da su planirali ubistvo Damira Hodžića, koji je u međuvremenu nestao, a za čiju likvidaciju su sada osumnjičeni Veljko Belivuk i članovi njegove kriminalne grupe, bliske kavčanima.

 

Uhapšen načelnik policije u Budvi

Načelnik policije u Budvi Goran Boreta i službenik Boris Bojović uhapšeni su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su izdavali odobrenja za nabavku oružja bezbednosno interesantnim osobama i članovima organizovanih kriminalnih grupa.
Načelnik Boreta i Bojović sumnjiče se da su izdali
desetak takvih dozvola, među kojima i Marku Ljubiši zvanom Kan i Goranu Sloviniću.

Boreta i Bojović terete se za dva krivična dela – zloupotreba službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije. Obojica su uhapšeni na radnom mestu.
Marko Ljubiša Kan, kome su izdali dozvolu za oružje, inače je dugo boravio u Beogradu, a dovođen je u vezu sa klanom Luke Bojovića.
Na njega i Slovinića pucano je iz vatrenog oružja krajem avgusta 2019. godine, u jednom kafeu ispod zidina budvanskog Starog grada.
Kan tada nije povređen, ali je Slovinić ranjen, kao i njihov prijatelj Dragan Marković zvani Krasni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve