Hronika
26.12.2022. 18:05
Ekipa Hronike

Dojučerašnji saradnici

Suđenje Belivukovom klanu: Klinč Mesara i Nasmejanog ubice

Ubica
Izvor: Shutterstock

U iščekivanju odluke sudskog veća da li će poruke sa mobilne aplikacije "Skaj“, a samim tim i fotografije monstruoznih ubistava, biti deo dokaznog materijala u postupku protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka, suđenje ovom klanu već je na samom početku postalo više nego dramatično, i to svedočenjem jednog od trojice svedoka saradnika (okrivljenih) koje je u ovom postupku obezbedilo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Srđan Lalić, svedok okrivljeni, prvi je stao pred sudsko veće. Tri dana je sam davao izjavu, zatim su ga ispitivali sudija, tužilac, advokati. Govorio je o zločinima koji su na optužnici, ali i o onima koji još zvanično nisu rešeni. Najburnije je postalo kada je priliku da Laliću postavlja pitanja dobio drugookrivljeni Marko Miljković, koga su u klanu zvali "Mesar“.

A šta je sudskom veću i javnosti do sada otkrio Lalić, koji je poznat sa objavljenih fotografija zločina, i koji je zbog čuvenog osmeha pored tela jedne žrtve u medijima nazvan "Nasmejani ubica“?

Ubistvo na šinama

Saradnja Lalića sa klanom Velje Nevolje, kako je tvrdio svedok okrivljeni, počela je 2017. godine. Tada mu je Marko Miljković ispričao da je Vlastimir Milošević planirao da na Miljkovićevu kuću u Krnjači baci Molotovljev koktel. Miljković i Belivuk tada su od Lalića tražili da učestvuje u pratnji Vlastimira Miloševića.

"Ja sam postavio GPS lokator na točku u tom periodu, a takođe sam organizovao i postavljanje skrivene kamere, prekoputa stana Vlastimira Miloševića. Nisam znao da će biti likvidiran, o likvidaciji sam saznao putem medija, a kasnije mi je Miljković u razgovorima pričao kako je jedva ubedio Nebojšu Jankovića da krene sa njim u izvršenje“, rekao je Lalić na suđenju.
 

Vlastimir Milošević ubijen je u januaru 2017. Za njegovo ubistvo, koje je u javnosti poznato kao "ubistvo na šinama“, sudilo se Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i Miljkovićevom kumu Mirku Kojiću. Sva trojica su oslobođena. Danas se za opstrukciju ove istrage sudi bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i bivšem načelniku Službe za specijalne istražne metode MUP-a Dejanu Milenkoviću.

Likvidacija nezgodnih svedoka

Lalić je na sudu tvrdio i da je Miljković imao ključnu ulogu u likvidaciji Ljubomira Lainovića i svog kuma Mirka Kojića jer su bili "nezgodni svedoci“. Lainović zbog toga što je, kako je tvrdio Lalić, učestvovao u ubistvima Ljubomira Kiće Markovića, Igora Dedovića i Stevana Stamatovića. Kojić zbog "ubistva na šinama“.

"Miljković mi je rekao da je Lainović postao svojeglav i da može da bude velika opasnost“, rekao je Lalić, navodeći da je za Lainovićevu smrt saznao kada mu je Miljković pokazao fotografije na kojima se vidi da je ubijen.

"I Mirko Kojić je postao velika pretnja za Miljkovića. Rekao je da treba da mu pomognemo u otmici i likvidaciji. Niko se nije protivio i ja sam pretpostavio da bi bilo štetno da ja reagujem“, rekao je Lalić uz dodatak da je posle ubistva saznao da su Kojića ubili zajedno Miljković i optuženi Marko Budimir, i to produžnim kablom.

Sva ova ubistva, od dvostrukog u Atini, u kome su ubijeni Dedović i Stamatović, do ubistva Markovića u Beogradu, zvanično su nerasvetljena. Lainović i Kojić se zvanično vode kao nestale osobe.

"Dupla igra“ i bliskost sa Koraćem

U sudnici Specijalnog suda Lalić je govorio i o ubistvima Aleksandra Gligorijevića i Gorana Veličkovića Goksija.

Gligorijević je, kako navodi Lalić, bio dugogodišnji navijač, blizak sa Belivukom, ali je onda prišao Belivuku i Miljkoviću sa pričom kako zna da se planira njihova likvidacija.

"Kao dokaz svojih saznanja, doneo je crni snajper sa prigušivačem. Optuženi Nebojša Janković je rekao da taj snajper nije adekvatan za takav zadatak. Zato su Belivuk i Miljković posumnjali da Gligorijević igra duplu igru. Sumnjali su da u stvari planira da namami Belivuka i Miljkovića da bi bili ubijeni“, rekao je Lalić.
 

"U leto 2020. Hrvatin je počeo intenzivno da se viđa sa nama. Znao sam da su Goran Veličković Goksi i Veljko Belivuk bili ranije u sukobu, da ga Veljko traži zbog njegove bliskosti sa Filipom Koraćem, i kada je Hrvatin pomenuo da je blizak sa njim, tad je i doneta odluka“, svedočio je Lalić, opisujući da je Veličković, nakon što je otet i dovezen u Ritopek, kada je video Miljkovića sa sekirom, pitao: "Kako da se namestim?“

Miljkovićeva taktika

Lalić je u prvom izlaganju govorio i o ubistvima Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića, Milana Ljepoje, Nikole Mitića, Gorana Mihajlovića. Sva ova ubistva su na optužnici podignutoj protiv klana, a za organizaciju svih Lalić je optužio upravo Marka Miljkovića.

"Marko Miljković je osmislio kako da se vrše likvidacije. On je bio ’mozak operacije’. Za sva ubistva, od početka do kraja“, tvrdio je Lalić.

Miljković je sa početkom ispitivanja Lalića pokazao svoju taktiku: da ospori kredibilitet svedoka okrivljenog, koji po zakonu ovaj privilegovani položaj može da izgubi ukoliko se utvrdi da je učestvovao u krivičnim delima koja sporazumom nije priznao tužilaštvu.

Tako je Miljković ispitivao Lalića o tome kako je Lalić pretukao izvesnog Perunovića iz Crne Gore, a zbog koga je Lalić, kako je rečeno na sudu, ostao bez kilograma kokaina koji je naručio od Radoja Zvicera. Usledio je dijalog sa pitanjima i odgovorima:

Miljković: "Da li si naneo povrede Perunoviću?“

Lalić: "Da zato što me lagao, rekao je da će da ode sam po tu drogu, a podmetnuo je policiju.“

Miljković: "Znači, biješ ljude kad lažu. Kako si ga tukao?“

Lalić: "Drvenom motkom po zadnjici.“

Miljković je potom tražio da Lalić objasni kako je u inostranstvu učestvovao u "uzgajanju bašta“, odnosno u radu laboratorija za veštački uzgoj marihuane.

Miljković: "Rekao si da si tokom bekstva preprodavao drogu. Objasni. Prvo oko bašte za uzgoj marihuane, a ne paradajza. Prvo reci s kim si to radio u Beču?“

Lalić: "Ja sam to priznao, nisam porekao.“

Miljković: "Da li si za druge grupe pravio baštu uslužno, a onda oni rade?“

Lalić: "Za neke prijatelje jesam, možda i za druge kriminalne grupe.“

Diskreditaciju Lalića kao svedoka okrivljenog Miljković je pokušao i pitanjima o Lalićevom prvobitnom pripadanju navijačkoj grupi Rada – "Junajted fors“.

"Kako znate da to nije bila organizovana kriminalna grupa?“, pitao je Miljković Lalića, na šta je usledio Lalićev odgovor: "Nismo vršili krivična dela.“

Motiv za Lalićev sporazum sa tužilaštvom Miljković je pokušao da nađe i u izlasku iz pritvora. Lalić je, posle potpisivanja sporazuma sa tužilaštvom, pušten iz pritvora i od tada je pod policijskom zaštitom.

Miljković: "Vratio bih se na ubistvo Vlastimira Miloševića. Koji su tvoji motivi da to ne prijaviš policiji?“

Lalić: "Isti kao i u drugim krivičnim delima. Jednostavno nisam prijavio, delimično jer sam se bojao da bi to mogao da bude problem za mene, a i da ti i Veljko ne odete u zatvor.“

Miljković: "Motiv je neodlazak u zatvor? Znači i ovde sklapaš sporazum da ne odeš u zatvor. Vidi, sad si prijavio da bi izašao iz zatvora. Jel’ dobro kapiram?“

I ove nedelje, u nastavku Miljkovićevog ispitivanja Lalića, Miljković je pokušao da svedoka okrivljenog dovede u vezu sa zelenašenjem, organizovanim kriminalnim grupama koje su povezane sa proizvodnjom i prodajom marihuane, pa čak i sa tim da je homoseksualne orijentacije.

"Da li si bio zaljubljen u nekog od nas“, pitao je Miljković Lalića.

Neke odgovore nije očekivao. Tako je na pitanje zašto je i dalje učestvovao u otmicama i ubijanju, iako je primetio da ih policija prati, od Lalića dobio odgovor: "Jer sam imao drugi strah, od kavačke grupe. Mi smo otišli u Tursku, bio je dogovor da se grupa malo smiri. Tad je Miljković centrirao Radojevića, ja sam tada ostao u Turskoj. Belivuk je rekao da ne može da pusti da to prođe bez njega. Miljkoviću, ti si nas pitao ’Da li mislimo da nas debeli ugrožava?’. Svi znamo šta znači kad ti to kažeš. Ja sam video da ti se mota po glavi da likvidiraš Belivuka, a nisi, samo jer nisi stigao.“

Kriminalac i advokat

Najveću pometnju u sudnici izazvalo je pominjanje advokata Dejana Lazarevića, koji je zastupao većinu okrivljenih sve dok nije uhapšen u akciji koju je policija sprovela na privođenju kriminalnog klana koji je, prema tužilaštvu, iz ćelije organizovao Darko Šarić.

Lalić je na suđenju najpre rekao da je od Lazarevića, koji je i njega branio posle hapšenja, saznao da je vođe klana upozorio da će biti uhapšeni.

"Dejan Lazarević mi je rekao da ste ispali debili jer vam je javio da će biti hapšenje, a vi ste mu rekli da imate druge informacije“, rekao je Lalić, da bi kasnije dodao da je "Lazarević bolji kriminalac nego advokat“.

Usledila je reakcija advokata koji su se pobunili protiv ove konstatacije, a na koju je reagovao Lalić rečima: "Ja poznajem Lazarevića bolje od njegovih kolega advokata.“

Lalića bi posle Miljkovića trebalo da ispituju i ostali optuženi pripadnici klana, nakon čega sledi saslušanje još dvojice svedoka okrivljenih u ovom postupku – Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića.

 

BELIVUK: NIJE PRETNJA, ALI...

Veljko Belivuk je na početku saslušanja Srđana Lalića rekao sudiji da će pitanja okrivljenom svedoku postaviti na kraju, odnosno kada sa ispitivanjem završe svi okrivljeni. Međutim, za reč se javio nakon što je Lalić pozvao ostale okrivljene da urade "isto što i on“, odnosno da potpišu sporazum sa tužilaštvom.

"Lalić je izgovorio da poziva sve ljude koji su iza stakla da urade što i on. Šta bi bilo da sam ja rekao ’Ko god potpiše sporazum pobiću mu porodicu’. Država je jednom napravila grešku sa Čumetom i sad svima pričaju ’Šta fali Čumetu, potpiši“, rekao je Belivuk.

 

PARAVANI ZA DROGU I KRIMINAL

Svedok okrivljeni Srđan Lalić izjavio je da je Marko Miljković planirao ubistvo Luke Perenčevića, navijača FK Rad. Perenčević je ubijen u maju 2022. godine na Banjici. Miljković je na sudu od Lalića tražio odgovor na pitanja koji je bio njihov motiv za likvidaciju Perenčevića.

"Hteo si da ga nagovoriš da ubije Dragana Supurovića, a onda da preuzmeš tribinu Rada, a da Luku ubijemo u Ritopeku. Radova tribina ti je trebala iz istog razloga kao i Partizanova, kao paravan za kriminalne poslove“, rekao je Lalić navodeći i da je klan prodavao drogu u klubovima u kojima su držali obezbeđenje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko su najveći prijatelji, a ko najveći neprijatelji Luke Bojovića
Luka Bojović  19. 12. 2022.

Ponovo u Beogradu

19.12.2022. 19:05

Ko su najveći prijatelji, a ko najveći neprijatelji Luke Bojovića

Luka Bojović ponovo u Beogradu. Dugačak spisak moćnih prijatelja, još duži spisak moćnijih neprijatelja. Od momenta kada je iz Španije deportovan u Beograd celo podzemlje čeka rasplet situacije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve