Hronika
17.01.2022. 09:05
Ekipa Brejkinga

Istraga u toku

Ubistvo porodice Đokić: Ubica bio uračunljiv

Policija
Izvor: Shutterstock

Goran Džonić protiv koga Više javno tužilaštvo u Nišu sprovodi istragu zbog teškog ubistva tročlane porodice Đokić ovaj zločin, prema nezvaničnim informacijama, izvršio je u uračunljivom stanju.

Veštačenje koje je sprovedeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu pokazalo je da kod njega ne postoji duševno oboljenje niti privremeni duševni poremećaj koji je uticao na njegovu sposobnost da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja krivičnog dela.

Zvanični nalaz neuropsihijatrijskog veštačenja Gorana Džonića koje je obavljeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici ovih dana bi trebalo da stigne u Više tužilaštvo u Nišu. U međuvremenu, Džonić je iz Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu vraćen u niški zatvor.

Ovaj nalaz je ključan zbog odluke o krivičnoj sankciji jer je posle ovog nalaza jasno da Džonić može da dobije doživotnu robiju i da je isključena mogućnost za izricanje mere bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, na šta bi imao pravo da je ustanovljeno da je neuračunljiv.

Džonić je, inače, tokom istrage pokušavao da se „napravi lud“, ponašao se iracionalno, menjao raspoloženja, smejao se dok je pričao o ubistvu, ali mu ta taktika nije uspela, a zvanični nalaz je u potpunosti onemogućio dalje ovakvu njegovu odbranu.

Da podsetimo, Goran, Gordana i Lidija Đokić ubijeni su u noći između 26. i 27. septembra prošle godine u aleksinačkom selu Moravac. Njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra, a tri nedelje nakon zločina uhapšen je Goranov brat od strica, bivši vatrogasac Goran Džonić. On je u odbrani u zločin umešao i svoje sinove Stefana i Milana, ali i komšije, braću Aleksandra i Kostadina Miloševića, te su svima stavljene lisice na ruke i svi se i dalje nalaze se u pritvoru.

Advokatica Biljana Pešić koja zastupa osumnjičenog Džonića izjavila je da je svog klijenta posetila u ponedeljak u zatvoru.

"To je moja profesionalna dužnost. On i dalje ostaje pri svom stavu da nije direktni izvršilac ubistva, da nije učinio to krivično delo. Ne mogu da komentarišem da li je uračunljiv dok ne budem videla izveštaj“, rekla je Pešićeva i dodala da se Džonić "jako brine za svoje sinove“.

Advokat Mladen Magdelinić koji zastupa osumnjičenu braću Milošević izjavio je da je stiglo i veštačenje telefona Gorana Džonića i da u njemu nisu pronađene prepiske sa njegovim branjenicima.

"Nema registrovanih kontakata sa našim branjenicima Miloševićima u njegovom telefonu. Iz telefona su izvučene slike, neke privatne stvari i komunikacije s nekim ljudima preko poruka, ali koji s ovim slučajem nemaju veze. To su neke stvari koje ne mogu da pomognu u istrazi. Njegovo medicinsko veštačenje nismo još dobili, ali moje laičko gledanje je da nema ni govora o neuračunljivosti. Pogotovu na prepoznavanju u policiji, sasvim je razborito razmišljao i ponašao se sasvim normalno“, rekao je advokat Magdelinić.

On je naveo i da komunikacije njegovih branjenika od te večeri pokazuju da je u momentu kada se zločin odigrao jedan preko interneta gledao automobile, a drugi se pre toga dopisivao sa devojkom, sa kojom se i video. Ona je u istrazi takođe potvrdila da su bili zajedno te večeri, a izvučena komunikacija je sasvim smislena i ide u prilog tome.

"Rezultati veštačenja potvrdili su odbranu braće Milošević, da nikakve veze nemaju sa zločinom i da su bili u to vreme na potpuno drugom mestu. Tu se jasno vidi komunikacija i vreme malo pre ponoći između Aleksandra i njegove devojke, gde ona pita: ’Za koliko stižeš? Super, izlazim za pet minuta... stigla sam…’ itd. To dokazuje da su se te večeri našli i bili zajedno", rekao je branilac braće Milošević advokat Mladen Magdelinić.

 

SUPRUGA OSUMNJIČENOG: SINOVI NISU KRIVI

Supruga Gorana Džonića, Suzana, izjavila je da nije skoro bila u poseti suprugu, koji je krajem decembra iz Specijalne zatvorske bolnice vraćen u niški pritvor.

"Ne, nisam ga posetila. Ne mogu ništa da pričam, sekiram se za sinove koji potpuno nepotrebno borave u pritvoru. Oni baš ništa nisu krivi“, rekla je Suzana Džonić.

 

ROĐACI UBIJENIH: ON JE ZA DOŽIVOTNU!

Rođaci ubijenih Đokića nadaju se da će, ako do suđenja dođe, Džonić dobiti doživotnu robiju.

"Teško preživljavamo ovu agoniju. Naših najvoljenijih nema, a on izmišlja neke nebulozne priče i stalno upada u laži. Ovo kako su oni skončali život nije ni monstruozno, nemam reči za to“, rekli su rođaci.

U Više tužilaštvo u Nišu ovih dana trebalo bi da stigne i nalaz neuropsihijatrijskog veštačenja Gorana Džonića koje je obavljeno u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Džonić je vraćen u niški zatvor, a nalaz veštaka sa nestrpljenjem mnogi očekuju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Petorici osumnjičenih za ubistvo Đokića pritvor još mesec dana
Zatvor

Nova godina iza rešetaka

24.12.2021. 07:05

Petorici osumnjičenih za ubistvo Đokića pritvor još mesec dana

Viši sud u Nišu produžio je za još mesec dana pritvor Goranu Džoniću, njegovim sinovima Milanu i Stefanu, kao i braći Kostadinu i Aleksandru Miloševiću koji su uhapšeni i osumnjičeni za teško ubistvo u sklopu istrage otmice i likvidacije tročlane porodice Đokić iz Aleksinca 27. septembra ove godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve