Hronika
24.12.2021. 07:05
Ekipa Hronike

Nova godina iza rešetaka

Petorici osumnjičenih za ubistvo Đokića pritvor još mesec dana

Zatvor
Izvor: Shutterstock

Viši sud u Nišu produžio je za još mesec dana pritvor Goranu Džoniću, njegovim sinovima Milanu i Stefanu, kao i braći Kostadinu i Aleksandru Miloševiću koji su uhapšeni i osumnjičeni za teško ubistvo u sklopu istrage otmice i likvidacije tročlane porodice Đokić iz Aleksinca 27. septembra ove godine.

Svima je pritvor produžen jer je za krivično delo za koje se terete zaprećena kazna veća od 10 godina, a težina dela i način izvršenja su takvi da su doveli do uznemirenja javnosti, dok je Goranu Džoniću kao dodatni razlog za produžetak pritvora navedena i opasnost od uticaja na svedoke.

Da podsetimo, zbog sumnje da je počinio teško ubistvo Gorana (57), Gordane (56) i Lidije (26) Đokić, uhapšen je prvo Đokićev brat od tetke Goran Džonić (59) a potom i dvojica njegovih sinova Milan i Stefan Džonić koje je on doveo u sumnju da su umešani u zločin svojim neodgovornim izjavama.

U pritvoru su i braća Milošević iz Moravca poznata pod nadimkom Jojke, koje je Džonić imenovao kao planere likvidacije, a jednog od njih i kao glavnog egzekutora koji je ubio sve troje Đokića, ali osim njegove izjave ništa drugo ih ne dovodi u vezu sa ubistvom. Za sada, prikupljeni dokazi direktno sa zločinom povezuju jedino prvoosumnjičenog Gorana Džonića.

Odbrana Džonića počela je da se ruši kao kula od karata nakon saslušanja 16 svedoka koji su u Višem tužilaštvu u Nišu u poslednja dva meseca istrage potvrdili alibije njegovih sinova Stefana i Milana, kao i braće Milošević iz Moravca, ali i opisali Džonićevo ponašanje u danima pre i posle ubistva.

Zločin, telo, ubistvo
Izvor: Shutterstock

Džonić je, da podsetimo, uhapšen 21. oktobra i optužen za teško ubistvo tročlane porodice Đokić, ali je, pritisnut dokazima koje je niška kriminalistička policija temeljnom istragom prikupila protiv njega, pokušao da umanji svoju krivičnu odgovornost tako što je u zločin prvo upleo sinove Stefana, koji je pripadnik Vojske Srbije, i Milana, koji je vatrogasac. Mladićima su stavljene lisice na ruke jer je njihov otac, na pitanje da li su sposobni da počine ovakav zločin, odgovorio "možda i jesu“.

U slučaju Stefana situacija se dodatno zakomplikovala jer je njegov otac u voćnjaku iza njegove kuće, u vreme njegovog odsustva, zakopao 43.000 evra, a manji deo sakrio u usisivaču u kući. Džonić je onda pokušao novi manevar pa je krivicu za otmicu i ubistvo Đokića prebacio na braću Jojke, ispričavši kako su ga ucenili i primorali da im pomogne da zaustavi automobil Đokića, a jednog od njih i da je direktno likvidirao troje Đokića.

Svedoci su, međutim, potvrdili alibije ostalih četvoro osumnjičenih. Prvo su petorica Stefanovih kolega posvedočila da je on u noći između 26. i 27. septembra bio na svom radnom mestu u Kopnenoj zoni bezbednosti kod Medveđe, da nije mogao da napusti bazu neprimećen i da se ponašao normalno. Onda su alibi starijeg Džonićevog sina Milana, da je kobne noći bio na poslu u vatrogasnoj stanici, potvrdila i petorica vatrogasaca, njegovih kolega. Alibije braće Jojke potvrdili su njegova majka Milijana Đorđević, supruga jednog i prijateljica drugog brata. Kako su u Višem tužilaštvu ispričali ovi svedoci, oni u noći između 26. i 27. septembra, kada su Goran, Gordana i Lidija ubijeni, nisu mogli biti na mestu zločina niti imaju neke veze sa istim.

Džonićeva odbrana dodatno je upala u ćorsokak jer je omašio na prepoznavanju osumnjičene braće Jojke i njihovog prijatelja D. P. u Policijskoj stanici Palilula u Nišu. Džonić je, naime, između petorice muškaraca, od kojih su dvojica bila braća Milošević, prepoznao samo jednog od braće Jojke, ali potpuno pogrešno u odnosu na radnje koje je navodno preduzimao, a koje je opisao u svojoj ranijoj odbrani.

Drugog brata, koga je u ranijoj odbrani imenovao kao čoveka koji je sve organizovao i ubio Đokiće, nije prepoznao rekavši da on nije u prostoriji "milion posto“, iako je stajao pred njim, kao jedan od petorice muškaraca koji su učestvovali u prepoznavanju.

Trećeg osumnjičenog D. P. koji je u inostranstvu, a koji je po Džonićevim rečima bio pomagač, on je prepoznavao sa fotografija, ali ga nije prepoznao, što dodatno kompromituje njegovu odbranu.

Pritvor je svoj petorici osumnjičenih prethodno produžen 19. novembra.

U međuvremenu, oglasila se Suzana Džonić, supruga Gorana Džonića, rečima da "istina treba da izađe na videlo i da njena deca, koja su u pritvoru, nisu kriva“.

"Nisam očekivala da im produže pritvor. Deca su nevina, imaju svedoke, nema nikakvih dokaza protiv njih, ne znam zašto leže još tamo. Cela porodica pati, i svi pate, i deca. Za supruga pravda neka pobedi, istina neka izađe na videlo, nemam drugi komentar“, rekla je Suzana.
 

Ona je izjavila i da joj odlazak u posetu u pritvor teško pada i da se nadala da će njeni sinovi biti pušteni.

"Idu praznici, deca čekaju da im otac dođe kući da budu sa njima. Teško je, kako može da im bude, pitaju za decu, pitaju za kuću. Nadala sam se da će da ih puste, rekli su da će da ih puste, oni nisu umešani. Mlađi je bio na bazi 21 dan, stariji ima svedoke, radio je, deca su stvarno dobra“, dodala je ona.
 

 

ADVOKAT DOMAZET: NEPRAVEDAN PRITVOR

Dosadašnja istraga nije uspela da poveže Džonićeve sinove sa zločinom, kako to tvrde njihovi advokati, ali uprkos tome oni će Novu godinu dočekati iza rešetaka.

"Tužilaštvo već mesec dana ne iznosi nikakve nove dokaze i ovo je jedna od najgorih pravničkih situacija jer su i Milan i Stefan iza brave, a desetak svedoka je potvrdilo da su kobne noći bili na poslu“, izjavio je Filip Domazet, branilac braće Džonić.

On ističe da njegov klijent Milan jako teško podnosi boravak u pritvoru.

"Majka i supruga ga redovno obilaze i daju mu podršku. Majka obilazi i Stefana. Momci stvarno nepravedno ostaju u pritvoru“, dodaje Domazet.

 

BRANILAC BRAĆE MILOŠEVIĆ: NEMA DOKAZA KRIVICE

Mladen Magdelinić, jedan od branilaca braće Milošević, kaže da nijedan dokaz do sada ne upućuje na to da su njegovi klijenti krivi.

"Od poslednjeg produženja pritvora do danas apsolutno se ništa nije dogodilo. Tužilaštvo sada verovatno čeka neke dokaze, koje su naložili, ali kako za Miloševiće nije bilo potrebe naložiti pritvor tako sada nema potrebe ni da se produžava“, ističe Magdelinić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ubistvo Đokića: Svedoci su ključ istrage
Ubica, ubistvo, oružje

Mnogo nelogičnosti

07.11.2021. 07:05

Ubistvo Đokića: Svedoci su ključ istrage

Zamršeno klupko ubistva tročlane porodice Đokić u Moravcu kod Aleksinca počelo je da se odmotava u ponedeljak kada je tužilac u ovom slučaju započeo saslušanje svedoka i razmatranje do sada prikupljenih forenzičkih dokaza, koji do sada ukazuju na krivicu samo prvoosumnjičenog Gorana Džonića (59).
Close
Vremenska prognoza
light rain
21°C
20.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve