Scena
04.07.2022. 14:05
R.E

"Dugo putovanje u rat"

Da li ste gledali prvi srpski dokumentarac na Netflix-u?

Netflix
Izvor: Shutterstock

Na striming platformi Netflix, 28. juna, počeo je da se prikazuje dokumentarac pod nazivom "Dugo putovanje u rat". Ovo je prvi srpski dokumentarac na ovoj platformi.

"Dugo putovanje u rat" je prvi dokumentarni film iz Srbije koji izlazi na Netflix ponudi, ali ne i prvi srpski film uopšte na nekoj svetskoj streaming platformi, mada je domaći film sa do sada najvećom distribucijom na ovaj način.

Film će na platformi biti dostupan u 30 zemalja Evrope, odsnosno oko 70 miliona korisnika.

Ovaj film je nastao u periodu između 2014. i 2018. godine, i ima za temu važno pitanje savremene svetske istorije – zbog čega je i kako je došlo do Prvog svetskog rata, događaja koji je oblikovao ceo 20. vek.

Film je režirao Miloš Škundrić, a u pravljenju je košišćena velika količina materijala iz Jugolovenske kinoteke i još 15 drugih arhiva širom sveta.

Ovaj "napet politički triler" prati političke događaje u Evropi od kraja 19. veka do Julske krize 1914. i govori o tome kako je Prvi svetski rat planiran i pripreman godinama pre Sarajevskog atentata.

"Dugo putovanje u rat" je nagrađivan na međunarodnim festivalima u inostranstvu i prikazivan na svim kontinentima, uključujući Univerzitet u Tokiju i Smithsonian institut u Vašingtonu.

Dokumentarac još uvek nije dostupan na Netflix platformi u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Palić film festival - 130 filmova
palić film festival 20- 6- 2022.

Od 16. do 22. jula

30.06.2022. 14:09

Palić film festival - 130 filmova

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
01.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve