Scena
12.01.2023. 13:58
Marija Bracanović

Memoari princa Harija

Da li su otkrivene baš sve tajne kraljevske porodice?

1
Izvor: ANSA / ALESSANDRO DI MARCO

Memoari princa Harija su u prodaji tek dva dana, a ceo svet već uveliko priča o knjizi. U autobiografiji "Spare“ (Rezerva) vojvoda od Saseksa je izneo niz optužbi protiv članova kraljevske porodice i otkrio mnogo toga što javnost nije znala.

Naziv autobiografije je referenca na činjenicu da je Hari bio "rezervni" naslednik britanskog trona, nasuprot princa Vilijama koji je direktni naslednik i za kojeg je izvesno da će jednog dana biti kralj.

Hari i Vilijam su odrasli sa tim saznanjem i ta činjenica je itekako uticala na njih. Znajući da neće biti kralj, stiče se utisak da se Hari često osećao manje vrednim. Slika koju je javnost imala o idiličnom odnosu braće, koju je ujedinio gubitak majke, nije istinita, a princ Hari je otkrio mnoge bolne i tužne detalje o vezi sa svojim starijim bratom.

Između ostalog, vojvoda od Saseksa navodi da ga je Vilijam jednom prilikom fizički napao, pokidao mu ogrlicu i gurnuo ga na pod. Okidač za svađu jeste bila Megan Markl, ali u knjizi, između ostalog, saznajemo da su braća bila u lošim odnosima mnogo pre nego što je Hari odlučio da se oženi.

Situacija je eskalirala zbog toga što je Vilijam navodno rekao da je Megan "nekulturna" i "komplikovana", ali je daleko od istine da su se braća odlično slagala pre nego što je ona stupila na scenu.

Hari otkriva da je slika o dva mlada princa koji su veoma bliski i jedan drugom najveća podrška nakon majčine smrti, konstruisana delimično zahvaljujući britanskoj štampi koja ih je tako predstavljala. Međutim, jedna od optužbi koje Hari iznosi u memoarima je da kraljevska porodica i britanska štampa blisko sarađuju i da su vesti koje se pojavljuju često namenski plasirane, piše CNN.

Hari ide tako daleko da tvrdi da su čak njegov otac, kralj Čarls i kraljica supruga Kamila ponekad plasirali loše vesti o njemu ili nekom drugom članu porodice, kako bi dali ljudima materijala da tračare o nečemu drugom i popravili sopstveni ugled.

U knjizi saznajemo da su braća molila oca da se ne oženi Kamilom, da im je bilo mučno da je upoznaju i da su je uvek zvali "druga žena".

Hari je imao samo 12 godina kada je princeza Dajana poginula u Parizu i ta tragedija je obeležila ceo njegov život. On opisuje kako nije mogao da se pomiri sa smrću majke i da je dugo mislio da je živa. Verovao je da je Dajana lažirala svoju smrt kako bi pobegla od britanske kraljevske porodice i života koji joj je bio nametnut. Nadao se da će mu se majka nekako javiti ili da će u tajnosti poslati nekoga po njega.

Hari beleži kako ga otac nije zagrlio kada mu je saopštio tužnu vest, kao i da mu je bila potrebno psihoterapija kako bi se pomirio sa činjenicom da je Dajana zaista preminula.

Deset godina nakon tragedije, Hari je pokušao da rekonstruiše događaje od te kobne večeri. Dok je boravio u Parizu 2007. godine, tražio je od vozača da prođe kroz tunel u kojem je njegova majka poginula istom brzinom od 65 milja (104.6 kilometara) na sat.

"Uvek sam zamišljao nekakav opasan i mračan prolaz, ali bio je to samo običan tunel, kratak i jednostavan", piše Hari i dodaje da mu se čini da "nema razloga bilo ko pogine na tom mestu".

Pored ovih navoda o najtežem periodu u njegovom životu, najviše prašine je podigla Harijeva izjava da je tokom vojne službe u Avganistanu ubio 25 ljudi. Vojvoda od Saseksa je u intervjuu koji je dao Stivenu Kolberu rekao da je ovu činjenicu izneo u javnost zbog toga što želi da ukloni stigmu i da pomogne ratnim veteranima koji se bore sa depresijom i posttraumatskim stresnim poremećajem zbog onoga što su radili u ratu.

Neki od najzanimljivijih delova knjige su i Harijevo svedočenje o načinu na koji se oprostio od kraljice Elizabete, detalji svađe Megan i Kejt, kao i njegove verzije događaja mnogih skandala britanske kraljevske porodice.

Nakon svega ovoga nameće se pitanje - da li su konačno otkrivene sve tajne britanske kraljevske porodice ili je ostalo još nešto ne znamo?

Čini se da ćemo eventualne nove pikanterije saznati tek ako još neki član najpoznatije porodice na svetu odluči da je napusti, jer je njihov moto, kako Hari kaže, "nikada se ne žali, nikada ništa ne objašnjavaj". U skladu sa tim načelom, Bakingemska palata još uvek se nije oglasila povodom optužbi iznetih u knjizi.

Autobiografija princa Harija još uvek nije prevedena kod nas, a do sada je prodato 1,4 miliona primeraka, kako je saopštio izdavač "Peguin Random House". S obzirom na to da se prodaje "kao alva", moguće je da nećemo morati dugo da čekamo dok budemo mogli da knjigu pročitamo i na srpskom jeziku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zbog čega je princ Hari "mrzeo sebe"
princ Hari 15.12.2022.

Dokumentarac na Netflixu

16.12.2022. 08:05

Zbog čega je princ Hari "mrzeo sebe"

Drugi deo dokumentarne serije "Hari i Megan" dostupan je na Netflixu od 15. decembra.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve