Scena
17.07.2021. 00:00
R.E.

Film Zdravka Velimirovića

"Dan četrnaesti" ponovo u Kanu

Kan
Izvor: Shutterstock

Restaurisana kopija filma "Dan četrnaesti", reditelja Zdravka Velimirovića, iz 1960. godine, prikazana je sinoć u dvorani "Bunjuel” u okviru zvaničnog programa festivala u Kanu, saopštila je Jugoslovenska kinoteka.

Pola veka posle premijernog prikazivanja na Kroazeti, publika je pogledala to izuzetno Velimirovićevo delo za koje je scenario napisao Borislav Pekić.

Publici su se pred projekciju obratili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, sin autora filma Mladen Velimirović i Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke, koja je zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom omogućila ponovni, digitalno restaurisani život Velimirovićevog celovečernjeg igranog debija.

Jugoslav Pantelić zahvalio je zvaničnicima festivala u Kanu i ukazao na značaj ostvarenja koje je obeležilo početak takozvane zlatne ere jugoslovenskog filma.

Naglasivši da je ''Dan četrnaesti'' kompletno restaurisan u Srpskom filmskom arhivu (Jugoslovenskoj kinoteci), Pantelić se posebno osvrnuo na izuzetne uloge koje su u tom ostvarenju u produkciji Lovćen filma ostvarili Nikola Popović, Karlo Bulić, Mira Stupica, Olga Spiridonović, Rahela Ferari i drugi.

Nakon ''Skupljača perja'' Aleksandra Saše Petrovića i ''Ko to tamo peva'' Slobodana Šijana, čije su restaurisane kopije prikazane 2017. odnosno 2020. godine, ''Dan četrnaesti'' je treći film kojim se Jugoslovenska kinoteka predstavlja u prestižnom programu Kanski klasici na festivalu u Kanu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Branka Katić u novom "The King's" filmu
Branka katić

Kao Aleksandra Fjodorovna

07.07.2021. 13:07

Branka Katić u novom "The King's" filmu

Srpska glumica Branka Katić pojaviće se u filmu "The King''s Men: Početak" čije bi prikazivanje u srpskim bioskopima trebalo da počne 23. decembra, saopštio je distributer Megakom film.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve