Scena
15.02.2023. 23:10
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Kad lososi polete

knjiga
Izvor: Shutterstock

Dejvid Van rođen je 1966. godine na Aleutskim ostrvima, a detinjstvo je proveo u Kečikanu, na Aljasci. Dvanaest godina nijedan agent nije želeo da ponudi izdavačima njegovu knjigu "Legenda o samoubistvu“. A kada je konačno objavljena, osvojila je jedanaest međunarodnih nagrada i njen pisac stekao je svetsku slavu.

Nakon objavljivanja prvog romana napisao ih je dosta, ali su samo dva prevedena na srpski, ovaj koji predstavljamo i "Jarčeva planina“. Ostaje nam da se nadamo da je izdavanje "Akvarijuma“ ili "Prljavštine“ stvar bliske budućnosti.

Podučavao je na Stanfordu, Kornelu, čije ima diplome, na FSU-u i USF-u, a trenutno radi kao profesor na Univerzitetu u Vorviku u Engleskoj i počasni je profesor na Univerzitetu u Franš-Konteu.

Pisao je za renomirane časopise širom sveta. BBC, "National Geographic“, CNN i drugi snimali su dokumentarne filmove o njemu.

"Legenda o samoubistvu“ je roman o biblijskom, univerzalnom odnosu oca i sina, delimično autobiografski, pošto autor posvećuje svoj roman ocu koji je izvršio samoubistvo. Sudar memoarske proze i fikcije prvi je sloj knjige, ispisan u prvom licu. Ali, postoji središnji deo, fikcija u fikciji, tamo gde je srce i utroba, napisan u trećem licu, na prelepoj Aljasci, konkretno, slabo naseljenom ostrvu Sakvan, u kome Roj, trinaestogodišnji tinejdžer i njegov otac provode dane u divljini i izolaciji, družeći se sa orlovima i kraljevskim lososima.

Cilj je da se otac i sin zbliže jer se njihov odnos prekinuo razvodom roditelja pre jedne decenije.

Na toplom kalifornijskom suncu, gde je živeo sa majkom posle razvoda, ali i u lednicima Aljaske, sin preispituje razvod roditelja, rasturanje porodice, rane svoje i sestrine. Kako god da posmatrao, kao sudija ili saučesnik, vidi da je otac odgovoran za porodični sunovrat jer je još u braku varao majku, ono što je imao nije mu bilo dovoljno, a nakon razvoda se ponovo oženio, ženom mnogo mlađom od sebe. Ni drugi brak nije opstao. Očeva duša čeznula je za spasenjem, a srljala u kaljugu i živo blato.

Nakon svih brodoloma, dva braka, neuspešnih veza, nestalnih i kratkovekih karijera, od zubarske do poslova vlasnika broda i morskog vuka, otac vraća sina na Aljasku, da u divljini i lepoti predela ponovo uspostave blizak odnos. Ali, otac više nije vrcav i sjajan uzor, već čovek olupina.

Nećemo da vam otkrivamo meandre i nagle preobražaje u pripovedanju. Pričaćemo vam o jednostavnom životu u kolibi, pripremanju hrane, pecanju, soljenju i skladištenju ribe, lovu, spremanju mesa divljači, bobica hrane, džemova, drva za zimu, koji Van odlično poznaje. Pravljenje zaliha, spremišta, tremova, baraka okupira im pažnju, ali ludilo i sunovrat očeve duše su neminovni i kao voda lako pronalaze svoj put.

Duševna bolest, već ispoljena, kao trulež buja u netaknutoj prirodi, a bolne opsesije vode u očajanje. Otac se ispoveda sinu kao terapeutu. Kad rida u svojoj vreći za spavanje ne skrivaju ga zidovi i gluve sobe. U sina ulaze očeve slabosti, plač i depresija, žal za onim što nije ovde prisutno.

Da li osoba koja ima problem uopšte može da pomogne drugome? U pitanju je pomoć detetu, koja mu je izgleda uskraćena. Otac se ovde ponaša kao tinejdžer, a adolescent kao odrastao, zreo čovek. Kako će se nova konekcija završiti? Inverzijom ili korozijom životnih uloga?

Kad lososi polete i orlovi zagnjure oni koji su izgubili bliskost ponovo će je pronaći. Ili ipak neće? Uprkos legendi Vanovih.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Muškarci su vekovima pisali, žene pričale i ovo su njihove priče...
Knjiga, knjige

Preporuka za čitanje

11.01.2023. 22:10

Muškarci su vekovima pisali, žene pričale i ovo su njihove priče...

Izdavačka kuća Booka na početku godine objavila je "Ljeta s Marijom“ hrvatske pesnikinje i spisateljice Olje Savičević Ivančević, roman o ženskom iskustvu i ženskim pričama koje su mahom bivale nezapisane i skrajnute.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve