Scena
16.11.2022. 16:38
R.E.

Preporuka za čitanje

Dobili smo novu spisateljicu i roman koji je "pobedio" 500 ostalih (VIDEO)

1
Izvor: Nikola Živić

"Prolaznici koji su se tog 9. maja 2019. godine zatekli na beogradskom Trgu republike videli su neobičan prizor: tri potpuno nage devojke koje leže nepomično u ograđenom prostoru. Policija i hitna pomoć su pozvane, a prisutni posmatrači shvataju da pred sobom imaju devojke čiji je nestanak bio glavna tema prethodnih nekoliko dana“...

Tako počinje debitantski roman Mirjane Drljević "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“, koji je izabran za najbolji neobjavljeni roman u konkurenciji od čak 575 rukopisa, u okviru prvog godišnjeg književnog konkursa izdavačke kuće Booka i OTP banke Srbija.

"Nikada neću zaboraviti taj telefonski poziv. Bilo je presmešno! 'Recite mi lozinku'?. Rekao je moj sagovornik, a ja sam lozinku imala zapisanu ispod maske svog mobilnog telefona, u slučaju da je zaboravim", prepričala je Mirjana kako je izgledalo kada ju je pozvao Ivan Bevc, glavni urednik izdavačke kuće Booka, da joj saopšti da je pobedila na njihovom konkursu. 

"S obzirom na to da je konkurs bio anoniman, čime je postignuto najobjektivnije vrednovanje pristiglih radova, rukopisi su se slali pod lozinkama", objasnio je Ivan Bevc i dodao da je konkurs bio javan i otvoren do 15. juna za sve zainteresovane književne stvaraoce,

Pobednici je uručena novčana nagrada od 250.000 dinara, a roman je u izdanju izdavačke kuće Booka objavljen u tiražu od 3.000 primeraka, uz distribuciju u regionu.

Autorka Mirjana Drljević je, prilikom predstavljanja njenog prvenca u sredu u knjižari Booka u Ulici Cara Dušana 68 u Beogradu, istakla da joj je ovaj konkurs "dao vetar u leđa da svoj roman privede kraju". 

 
"Kada smo ulazili u projekat, sa više strana sam čuo da uspeh istog zavisi od jednog dobrog rukopisa koji ako stigne čini konkurs uspešnim. Moram da kažem da smo mi po svim merilima imali ekstremno uspešan konkurs. Masovnost je bila iznad svih očekivanja, pristiglo je čak 575 radova. A toliki kvantitet izrodio je i kvalitet pa su, po našem skromnom mišljenju, svi finalisti bili u najmanju ruku jako dobri. Ipak, rukopis Mirjane Drljević odskočio je i već nakon prvog čitanja figurirao je kao ozbiljan favorit, da bi nakon poslednje runde čitanja dobio maksimum glasova i jednoglasno pobedio. Srećni smo i ponosni jer pojavljivanje ovako dobrog i zrelog dela ne samo da daje smisao konkursu već i bavljenju izdavaštvom“, rekao je Ivan Bevc.
1
Izvor: Nikola ŽivićMilena Mićanović, Mirjana Drljević, Ivan Bevc

Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP Banke, zahvalila je svim autorima koji su poslali svoje radove jer je to upravo potvrda neophodnosti postojanja ovakvog konkursa za književnu scenu u Srbiji.

"Čast nam je što smo u partnerstvu sa izdavačkom kućom Booka prethodnih meseci ohrabrili stotine pisaca da predaju svoje rukopise i time hrabro iskorače u nepoznato. Tako je i debitantski roman 'Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo' Mirjane Drljević, na našu veliku radost ali i zadovoljstvo budućih čitalaca, zasluženo ugledao svetlost dana. Puno pozitivnih komentara i zaista veliki broj učesnika uverili su nas da među nama ima puno onih koji neguju svoju kreativnost i veruju u značaj i snagu pisane reči. Kultura ostaje za nas jedna od najvažnijih tema u segmentu korporativne odgovornosti i nastavljamo da i u narednom periodu podržavamo sve one koji tek treba da ispričaju neke velike priče“, izjavila je Mićanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ljubivoje Ršumović: "Ja sam mačor u rerni"
Ljubivoje Ršumović

Intervju

27.05.2022. 15:05

Ljubivoje Ršumović: "Ja sam mačor u rerni"

"Od zdravog smeha – do zdrave pameti“, piše u opisu nove knjige Ljubivoja Ršumovića "Fazoni i fore 4“, ali se to može reći i za većinu onoga što je uvaženi književnik do sada napisao. A toga nije malo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve