Scena
23.02.2022. 11:15
Tanjug

"Dunavska sonata"

Lepa vest: Besplatna klasika u vojvođanskim selima

Koncert, klasična muzika
Izvor: Shutterstock

Novosadski festival klasične muzike pod vedrim nebom "Dunavska sonata" i ove godine će realizovati 10 koncerata u 10 vojvođanskih sela, u kojima nikada nije održan koncert klasične muzike ili bar takav događaj nije bio organizovan u poslednjih 40 godina.

U Udruženju građana "Dunavska sonata" kažu da svako vojvođansko selo može postati domaćin koncerta klasične muzike, a da je potrebno samo da se mesne zajednice ili lokalne samouprave prijave na konkurs za učešće u projektu "Zrna" Dunavske sonate.

Jedini uslov jeste da imaju dovod električne energije na glavnom mestu okupljanja u selu, kako bi instrumenti mogli da budu ozvučeni i kako bi publika mogla na pravi način da uživa u najboljim kompozicijama klasike.

"Dunavska sonata" je od 2015. u Novom Sadu i Vojvodini organizovala više od 100 besplatnih koncerata klasične muzike, a predsednica udruženja Milica Trifunov ističe da je ključni kriterijum da se u selu retko, ili nikako ne realizuju događaji koji predstavljaju vrhunsku umetnost.

"Osnovna ideja našeg projekta, ali i celokupnog delovanja jeste da običnim ljudima, koji, zbog različitih faktora, poput udaljenosti, nedostupnosti, nemaju pristup vrhunskoj umetnosti pružimo mogućnost da uživaju u istim kulturnim sadržajima u kojima uživaju i stanovnici velikih gradova. Klasična muzika nije rezervisana samo za koncertne dvorane i određene društvene slojeve. Lepota muzike pripada svima, a Dunavska sonata po uzoru na naše paore brižljivo seje Zrna umetnosti u srca ljudi", kaže Milica Trifunov.
 

Projekat "Zrna" realizovan je prvi put 2021, godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a koncerti su održani u selima Žarkovac kod Rume, Vojvoda Stepa u opštini Nova Crnja i na salašu Rančevo kraj Sombora.

Konkurs UG "Dunavska sonata" traje do 15. marta, a izbor deset sela koje će ove godine biti domaćini besplatnih koncerata klasične muzike biće objavljen u ponedeljak 21. marta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Đule Van Gog: "Put neizvesnosti pretočio sam u note i stihove"
Đule Van Gog

Intervju

11.02.2022. 08:05

Đule Van Gog: "Put neizvesnosti pretočio sam u note i stihove"

"Muzika bez huka publike je stanje u kome ne postoje čestice zadovoljstva“, rekao je svojevremeno Zvonimir Đukić Đule, frontmen grupe "Van Gogh“. Nakon pauze od tri godine, taj huk će se opet čuti – 11. marta na koncertu "Visoki napon“ u "Kombank dvorani“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve