Scena
13.08.2021. 09:10
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Manifest za gubitnike

Čitanje
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam roman Kšištofa Varge: "Čardaš sa mangulicom“, prevodilac: Milica Markić; izdavač: Rende

Kšištof Varga, rođen u martu 1968. od oca Mađara i majke Poljakinje, istaknuti je prozni pisac srednje generacije u Poljskoj. Debitovao je zbirkom priča „Pijani anđeo na raskršću ulica“, a usledile su knjige "Dečaci ne plaču“, "Bildungsroman“, "Smrtnost“ i druge.

Njegovi romani „Tekila“ 2002. i „Nadgrobni spomenik od teraca“ 2008. nominovani su za književnu nagradu "Nike“. "Gulaš od turul ptice“ dobio je 2009. nagradu čitalaca za roman godine u Poljskoj. Poslednje je objavio romane: "Aleja nezavisnosti“, "Trunje“ i "Čardaš sa mangulicom“, kao i zbirku eseja "Poljska, šampion Poljske“.

Glas Kšištofa Varge je potreban, opor i zavodljiv i treba ga obavezno čitati, što nam je kao čitalačkom plemenu i omogućeno, sa pet njegovih romana prevedenih kod nas.

Ambivalentne bajke

Preporuka za čitanje

Karl Uve Knausgor

Preporuka za čitanje

09.08.2021. 23:00

Ambivalentne bajke

Najnoviji "Čardaš sa mangulicom“ govori nam o Mađarskoj, kroz prostor i vreme, od Huna koji su došli iz azijske stepe i ostali u Velikoj niziji, do današnjih dana, kroz kaskadu brojnih poraza – od bitke na Mohaču, do Dvojne monarhije, Trijanonskog sporazuma iz Versaja, kojim Mađarska nakon raspada Austrougarske gubi svoje znatne teritorije, preko još veće propasti u Drugom svetskom ratu posle pristupanja silama Osovine, potom još jednog pogrešnog izbora – života iza gvozdene zavese, pod Sovjetima, do neuspešne antikomunističke pobune 1956, do raspada Istočnog bloka, večitog života pod tuđom čizmom i u tuđim cipelama, naposletku kapitalizma i članstva u Evropskoj uniji.

U takvim menama, porazi ovog srednjoevropskog naroda i našeg suseda su oduvek bili sudbonosniji od njegovih pobeda.

Pisac u svom automobilu krstari Mađarskom uzduž i popreko, kako Budimpeštom, milionskim gradom, tako i mađarskom provincijom koja nije iznedrila više nijednu metropolu, ali je prošarana brojnim varošicama i palankama koje broje od najviše dve stotine hiljada do nekoliko desetina hiljada stanovnika.

Iskrojiti nevidljivo

Preporuka za čitanje

Knjige

Preporuka za čitanje

07.07.2021. 10:18

Iskrojiti nevidljivo

Pisac nas konstantno zavodi, mami mađarskim perkeltom, pilećim i ribljim paprikašem od dve vrste ribe, guščijom džigericom, gulašom od teletine, iznutrica, piroškama, čuvenom nacionalnom kuhinjom, njenim veličanstvom – paprikom, palinkom, špricerima, sendvičima od krmenadli, kulinarskim umećima nigde tako precizno opisanim i lociranim, tako da stranice ove knjige mogu poslužiti i kao gastronomadski bedeker. Nagrada za čitaoce avanturiste.

Od eksplozije ukusa i bombe holesterola Varga nas suočava i sa bezukusnim trouglasto formatiranim brendiranim sendvičima kupljenim na benzinskim pumpama, kako će nam izgledati prehrana u budućnosti, upućujući nas da miris, ukus, boja i temperatura hrane koja uskovitlava sva naša čula, iako realno postoji u našem iskustvu, zapravo pripada prošlosti, sećanju i fikciji.

Zašto Mađari nisu napravili mit o grofici Eržebet Bator, koja se svakodnevno kupala u krvi mnoštva devica ne bi li održala lepotu i mladost, kao što su Rumuni učinili od grofa Drakule? Grofica Batori mogla je postati ženski pandan muškoj vampirskoj ikoni. A nije. Srednjoevropska vampirica od juče do kraja vremena.

Varga je fasciniran Danilom Kišom. Možda je to razlog više da mi budemo fascinirani Vargom.

Razumevanje geografije, istorije, istorije umetnosti, filozofije, moderne kulture, mesijanske ideje, inspiriše sagledavanje sopstvene nacije kao u začaranom ogledalu, kroz ala Varga sarkastičnu, objektivnu, otrežnjujuću prizmu poraza i prekrajanja geopolitičke mape sveta u nedostupnim kuhinjama. Monoklom odgovarajuće dioptrije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hiperbola bola
Nik Kejv

Preporuka za čitanje

26.06.2021. 09:05

Hiperbola bola

Predstavljamo vam roman Nika Kejva: „I magarica ugleda anđela“, prevodilac: Goran Sinadinović; izdavač: Arete
Ugrušak u bajci

Preporuka za čitanje

Karl Uve Knausgor
13.06.2021. 18:35

Ugrušak u bajci

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve