Scena
25.11.2021. 16:08
Tanjug

Brčko

Nastavljenio povlačenje predstava zbog Lečića, i Šerbedžija ih podržava

pozorište
Izvor: Shutterstcok

Ekipa predstave "Derviš i smrt" reditelja Dejana Projkovskog, priključila se nizu predstava koje su se povukle iz takmičarske konkurencije Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, kao odgovor na učešće glumca Branislava Lečića u žiriju i njegovog odbijanja sa se iz njega povuče nakon niza kritika.

Banjalučko pozorište uputilo je dopis upravi festivala u kojem je tražilo da predstava "Derviš i smrt" bude izuzeta iz procesa žiriranja.

Narodno pozorište Republike Srpske je, iz uverenja da sa prema svojoj publici mora odgovorno postupati, odlučilo da se predstava odigra večeras, kako je i planirano.

"Budući da se radi o jednom od najvažnijih pozorišnih dešavanja u regionu, sigurni smo da će organizacija sledećeg festivala proći u najboljem redu, da će susreti u Brčkom ponovo postati siguran prostor za sve umetnike koji stvaraju pozorište, prostor unutar kojeg se o svojim umetnicima i svojoj publici brine i odnosi sa uvažavanjem, te da ćemo se ponovo susresti u prijatnijoj atmosferi", poručila je v.d. direktora NP Republike Srpske Dijana Grbić.

Pored "Derviša i smrti" odigrane su i sve ostale predstave, osim “Zelene čoje Montenegra”, koja ije igrana zbog glumaca zaraženih virusom korona.

Glumac Rade Šerbedžija je u pismu festivalu rekao da će odžati koncert najavljen za zatvaranje manifestacije, ali da traži da uoči njegovog nastupa ne bude dodele nagrada, jer, kako navodi, "za njega su pobednici kolege koje su se solidarisale."

Šerbedžija je takođe kritikovao festival zbog odnosa prema umetnicima koji su se povukli iz učešća.

Na Susretima pozorišta prvo se iz takmičenja povukla ekipa predstave "64" autorke Tene Štivičić i u režiji Alise Stojanović, a u izvođenju Ateljea 212.

Štivičić je u proglasu navela da su predstavu odigrali u znak poštovanja prema publici, ali da ne žele da Branislav Lečić ocenjuje njihov rad.

Kako je navedeno, razlog tome je što se Lečić "aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, baveći se u za njega podobnim medijima isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem Danijele Štajnfeld."

Na sajtu Susreta pozorišta potom je objavljen tekst "Drskost i blamaža, ali na svoj račun", u kojem je Atelje 212 iskritikovan zbog napuštanja festivala.

Ipak, usledili su talasi solidarnosti umetnika i istupanja iz konkurencije za nagrade tog regionalnog festivala.

Reditelj Dino Mustafić, čija je predstava "To nikad nigde nije bilo" u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo izvedena na Susretu pozorišta, uputio je pismo direkciji manifestacije s predlogom da ove godine predstave ne budu ocenjivane.

Direktor Susreta Jakov Amidžić je taj predlog odbio jer, kako kaže, "ovaj festival ima pravila."

Dramski pisac Almir Imširević dao je ostavku na funkciji člana žirija zbog, kako kaže, "neetičkog odnosa direktora festivala Amidžića prema njegovim kolegama, pozorišnim ljudima."

Kokan Mladenović, reditelj predstave "Šindlerov lift" i pisac Darko Cvijetić povukli su se sa Susreta pozorišta, ali Kamerni teatar 55, koji izvodi tu predstavu, odluku o primanju eventualnih nagrada ostavio je eventualnim dobitnicima.

Kako navode, "tako će svako imati priliku da se sam izjasni da li želi da primi nagradu ili ne."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mirjana Karanović: Na scenu će sada izaći Petrija bez rezova, kadrova, montaže...
Petrijin venac

Intervju

15.10.2021. 10:14

Mirjana Karanović: Na scenu će sada izaći Petrija bez rezova, kadrova, montaže...

"Petrija spada u moje važnije uloge koje su me obogatile kao ženu, kao ljudsko biće, obogatile me nekim mislima o životu. I to je ono što smo nas dve želele da izdvojimo – njeno shvatanje života, vitalnost te žene, jednostavnost sa kojom prihvata stvari i nosi se sa njima. Ona se bori protiv nečega da bi se izborila za nešto do čega joj je stalo."
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve