Scena
25.07.2021. 08:05
Dušica Anastasov

Festival evropskog Filma

Neke nove filmske priče

Najgora osoba na svetu
Izvor: Promo

Film „Oaza“ Ivana Ikića proglašen je za najbolji srpski film festivala po izboru Srpske sekcije Međunarodne federacije kritičara (FIPRESCI). Ovu nagradu je na Festivalu evropskog Filma Palić prvi put dodelila novoosnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije – AFIFS, koju čini sedam filmskih festivala u Srbiji.

U obrazloženju žirija piše da reditelj Ivan Ikić „na autorski uzbudljiv i estetski ubedljiv način vešto artikuliše glumu svojih naturščika“, te da je reč o „svojevrsnom autorskom eksperimentu, u kome Ikić „beg u slobodu“ svojih mladih junaka, inače deficitarne teme u srpskom filmu o mladima sa posebnim potrebama, vodi delikatnim putevima autodestrukcije oko koje reditelj smelim rešenjima i autorskom suptilnošću plete poetiku surovosti i bolne stvarnosti „Oaze“.

Delo je premijerno prikazano prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojilo nagradu za najbolji evropski film u sekciji „Dani autora“, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas. U Srbiji je premijerno prikazano na FEST-u, gde je dobilo nagradu za najbolji film u glavnom takmičarskom programu. Radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom, a kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke s ciljem da se on osvoji. U glavnim ulogama su Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer i Goran Bogdan.

Zašto je Palić poseban

Dnevnik jednog festivala

Filmski festival Palić

Dnevnik jednog festivala

19.07.2021. 18:10

Zašto je Palić poseban

Filmovi koji su pridobili veliku pažnju publike na Paliću su i „Prirodna svetlost“ mađarskog reditelja Deneša Nađa i „Čuvar brata svojega“ turskog reditelja Ferita Karahana.

Radnja filma „Prirodna svetlost“ smeštena je u 1943. godinu kada mađarski oficir, kao član specijalne mađarske jedinice, čisti teritoriju od partizana u okupiranom Sovjetskom Savezu svedočeći nasilju koje ga nagoni na stid. Film je priča o krivici, odgovornosti i nemogućnosti individualnog delovanja.

„Čuvar brata svojega“ je priča o Jusufu i njegovom najboljem drugu Memu koji pohađaju internat za kurdske dečake smešten u planinama istočne Anadolije. Nakon što se Memo misteriozno razboli, Jusuf biva prisiljen da se probija kroz školsku represivnu birokratiju ne bi li pomogao prijatelju.

Filmska priča „Duga” autora Aleksandra Vujovića je sećanje glavnog junaka na detinjstvo i događaje koji su ga umetnički oblikovali. Film je nastao po motivima knjige „Dipingo dunque esisto!“ prestižnog italijanskog umetnika Gaetana Grila.

Tema filma „Noćna smena“ Reinisa Kalvinša je odluka taksiste Marea da pobegne iz grada jer nije u stanju da se pobrine za dug prema vlasniku kompanije. Ali izbeći nevolju je teže nego biti uvučen u nju, a film „Časovi nemačkog“ reditelja Pavela G. Vesnakova prati sredovečnog Nikolu koji se bori za egzistenciju u Bugarskoj. Odlučuje da se preseli u Nemačku i, samo dan uoči odlaska, očajnički pokušava da ponovo uspostavi veze sa svim svojim voljenima.

Pravo sa Kanskog festivala pred palićku publiku stigla je filmska priča „Najgora osoba na svetu“ norveškog reditelja Joakima Trira koja beleži četiri godine života tridesetogodišnje Džuli koja plovi smutnim vodama svog ljubavnog života i bori se da pronađe svoj put, što je navodi da realno sagleda ko ona zapravo jeste. Film, nakon ostvarenja „Repriza“ i „Oslo, 31. avgusta“, zaokružuje Trirovu Oslo trilogiju.

Glavna protagonistkinja istoimenog filma, „Furija“, autora Petra Ristovskog vraća se u prošlost, u futurističku, neosetljivu sredinu koja se ogrešila o nju kao devojčicu. U potrazi za svojim krvnicima, ona prekraja rupe u pamćenju i, kao produžena ruka pravde, kažnjava odgovorne. U filmu „Prolećna pesma“ Natalije Avramović, Petra, mlada samohrana majka, nakon razvoda i smrti oca, pokušava da se oslobodi i živi svoj život uprkos svima, tražeći onog pravog, a delo „Jaruga“ Krasnahorkaija Balaža govori o mađarskom akušeru koji se na Uskrs vraća u rodno selo u Maramurešu u Rumuniji i suočava sa sinom kojeg je napustio pre 17 godina.

Ostvarenje „Plavi cvijet“ reditelja Zrinka Ogreste prati život sredovečne službenice Mirjane u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan skromne svečanosti na kojoj će primiti priznanje za dvadesetogodišnjicu rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života koji je iza nje, onog koji vodi i života koji joj predstoji. Priča „Frans“ autora Bruna Dimona je film o slavnoj novinarki koja, mešajući svoju izuzetnu karijeru i privatnost, doživljava preokret u životu uzrokovan jezivom saobraćajnom nesrećom.

U filmu „Dečak“ reditelj Vitalij Akimov prikazuje svoju porodicu u Arsenijevu, ruskom provincijskom gradu. Desetogodišnji Stepan, posinak njegovog brata, vodič je kroz ovo mračno okruženje, pojačano crno-belom filmskom slikom.

Film Čuvar brata svojega
Izvor: ©Asteros Film 2021 Photo© Diren Düzgün

„Đavo nema mira“ Zefira Morelsa i Albana Mersijea predstavlja doživljaje sa putovanja i susrete sa drugačijim vrednostima i drugim bogovima u savremenoj Litvaniji, zemlji u kojoj su legende i paganska verovanja preživeli i uticaj Katoličke crkve, a potom i Sovjetskog Saveza. Film „U ogledalu“ Laile Pakalnine je priča o krosfit treneru koji postaje otac devojčice Snežane. Majka joj umire, a otac se ženi mladom ženom opsednutom krosfitom i sobom.

Film „Gripa Petrovljevih“ Kirila Serebrenikova prikazuje dan u životu strip crtača Petrova i njegove porodice u postsovjetskoj Rusiji. Bolesnog od gripa, prijatelj Igor ga izvodi u dugu šetnju, tokom koje vrludaju između realnosti i fantazije.

Film „Kopilot“ rediteljke Ane Zohre Berahed govori o susretu Asli i Saida koji se upoznaju na zabavi u studentskom domu. Asli je fascinirana Saidovom harizmom i samopouzdanjem. Dvoje studenata se tajno venčavaju iako se Aslina majka protivi vezi. Nakon nekog vremena Said nestaje, a njegova odluka menja Aslin život – pre nego što uzdrma ceo svet.

Delo „Unutrašnje ostrvo“ Rua Hasanova inspirisano je istinitom pričom, emocionalno i fizički zlostavljanog šahovskog velemajstora koji beži na ostrvo naseljeno divljim konjima i jednim stanovnikom.

„Šta vidimo kad pogledamo u nebo?“ Aleksandra Koberidžea je filmska priča o slučajnom susretu na uglu ulice, koji dovodi do toga da se Liza i Đorđi zaljube na prvi pogled, ali pritom na njih pada zla čarolija.

Dnevnik iz Gvantanama film
Izvor: Graham Bartholomew

Film koji treba obavezno pogledati jeste i „Dnevnik iz Gvantanama“ reditelja Kevina Mekdonalda sa dvostrukom oskarovkom Džodi Foster.

Proslavljena glumica je u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažovao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Scenario je adaptacija Slahijevog „Guantanamo dnevnika” objavljenog 2015. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Festival evropskog filma: Proglašen najbolji film
Filmski festival Palić

Palić

23.07.2021. 15:50

Festival evropskog filma: Proglašen najbolji film

Međunarodni žiri proglasio je "Najgoru osobu na svetu" norveškog reditelja Joakima Trira za najbolji film Glavnog takmičarskog programa 28. Festivala evropskog filma, koji se večeras završava na Paliću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
01.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve