Scena
24.11.2021. 16:05
Tanjug

Biblioteka grada Beograda

Prava poslastica za filmofile: Besplatan onlajn bioskop

Kućni bioskop, onlajn filmovi
Izvor: Shutterstock

Biblioteka grada Beograda pokrenula je uslugu onlajn bioskopa na posebno kreiranoj platformi “BGB AVA”, gde se nalazi 200 vrhunskih svetskih dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova u slobodnom pristupu.

Oko 50 naslova je sa srpskim titlom, dok su ostali na engleskom jeziku, a filmovi se mogu besplatno gledati filmovi na ovom linku.

Platformu mogu koristiti svi punoletni članovi BGB, nakon jednostavnog procesa registracije.

Filmovi su selektovani u više kolekcija, po temama, geografskim prostorima i festivalima na kojima su se prikazivali.

Kolekcija “Kultura, umetnost i umetnici” sadrži filmove koji se bave temama od kulturnih tradicija širom kontinenata do savremenih trendova u kulturi.

Kolekcija kratkih filmova “Zemlja iz snova” sadrži animirane filmove u kojima roditelji mogu uživati zajedno sa svojom decom.

Segment “Fokus: Afrika” nudi uzbudljive akcione filmove, kao i projekte koji se bave ovim temama. “Fokus: Latinska Amerika” je kolekcija koja nudi uživanje u prelepim pejzažima latinoameričkih zemalja, kao i u sjajnim pričama o ljudima.

Posebno su izdvojene i dve festivalske kolekcije - “Berlinale” i “Beldoks”, u kojima se nalaze prestižni filmovi iz programa ova dva međunarodna festivala - Berlinski i čuveni festival dokumentarnog filma.

BGB je ovu uslugu pokrenula u saradnji sa nemačkom kompanijom “Reelport GmbH”, koja je 2016. godine posebno za biblioteke kreirala “AVA” servis - platformu za direktnu reprodukciju filmova sa interneta.

Cilj servisa je da se korisnicima biblioteka širom Evrope omogući pristup evropskoj i međunarodnoj umetničkoj kinematografiji iz svojih domova.

Servis AVA sarađuje sa mnogim značajnim evropskim filmskim festivalima kako bi se omogućilo gledanje kratkih i dokumentarnih ostvarenja, koje bi bilo teško ili nemoguće pronaći na drugim VOD (video on demand) servisima.

Ponuda je dopunjena izborom igranih filmova od različitih evropskih distributera.

Realizovanjem tog inovativnog servisa, Biblioteka Beograda nastavlja da širi spektar onlajn usluga, izlazeći u susret potrebama savremenih korisnika, uz primenu novih trendova u srpskom i evropskom bibliotekarstvu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi Netflix hit: Borba samohrane majke protiv sistema
Serija Maid

Serija "Maid"

22.11.2021. 08:05

Novi Netflix hit: Borba samohrane majke protiv sistema

Ekranizacija prave slike siromaštva, sa svim svojim nijansama sive i crne, prava je retkost u vremenu podilaženja potrebama globalne zabave. Naročito kada beda dolazi iz razvijene Zapadne države. Novi Netflixov hit "Maid“ (Sluškinja) ruši trend predstavljanja životnih priča umotanih u senzacionalistički celofan.
Close
Vremenska prognoza
light rain
21°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve